HealthOnline cikkek

Ország: Dánia

Témakör: Gyógyszerek

Dánia: új árplafont vezetnek be a kórházi gyógyszerekre

A kórházi gyógyszerek hivatalos listaárait 10 százalékkal fogják csökkenteni 2016 és 2019 között, az új gyógyszerek esetében pedig módosítani fogják a jelenlegi referenciaárazási modellt.

A Dán Egészségügyi Minisztérium, a Dán Régiók és a Dán Gyógyszergyártók Szövetsége megegyezett a kórházi gyógyszerek listaáráról. Az egyezmény alapján a kórházi gyógyszerek hivatalos listaárait 10 százalékkal fogják csökkenteni 2016 és 2019 között, és az új gyógyszerek esetében a jelenlegi referenciaárazási modellt módosítani fogják. A legújabb gyógyszerek esetében a listaárat újra fogják számolni, amikor a gyógyszer hat vagy kilenc kiválasztott komparátor EU-tagországban bevezetésre kerül. Jelenleg az árakat akkor alakítják ki, amikor a gyógyszert a kilenc kiválasztott országból háromban bevezetik. A megállapodás biztosítja, hogy egy Dániában újonnan bevezetett gyógyszer ára ne lépje túl az adott gyógyszer Svédországban, Norvégiában, Finnországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Írországban és Ausztriában alkalmazott árának átlagát.

Forrás: Rudkjobing, A.: New price ceiling agreed for hospital drugs. The Health Systems and Policy Monitor, 2016.06.12. http://www.hspm.org/countries/denmark27012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-07-15 15:47:57