HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Egészségügyi reformok

Franciaország: Területi Kórházi Csoportok létrehozása

A 2016 januárjában elfogadott törvény értelmében az egy adott területen lévő állami egészségügyi intézményeknek Területi Kórházi Csoportba kell szerveződniük, közös stratégiát kell kialakítaniuk, és közösen kell menedzselniük bizonyos funkciókat.

A 2016 januárjában elfogadott, a Területi Kórházi Csoportokról (groupements hospitalier de territoire, GHTs) szóló törvény jelentős mértékben érinteni fogja az egészségügyi ellátás, ezen belül is a kórházi ellátás megszervezését. A reform értelmében az egy adott területen lévő állami egészségügyi intézményeknek közös stratégiát kell kialakítaniuk egy közös egészségügyi tervre vonatkozóan, és közösen kell menedzselniük néhány funkciót (információs rendszer, beszerzés, képzési tervek stb.). A reform célja, hogy minden állampolgár számára megfelelő időben és helyen biztosítsa a jó minőségű ellátást, fejlessze az együttműködést az állami egészségügyi intézmények, az egészségügy-szociális intézmények és a háziorvosok között, biztosítsa az erőforrások jobb menedzselését. A megosztott szolgáltatásnyújtással elő akarják mozdítani a betegek ambuláns ellátásba irányítását a fekvőbeteg ellátás helyett és az ellátás folyamatosságának biztosítását.

A Területi Kórházi Csoportok több szolgáltatást integrálnak, így pl. az ambuláns ellátást és ambuláns sebészetet, telemedicinát, valamint az otthoni ellátást.

A Területi Kórházi Csoportokban való részvétel kötelező az állami kórházak számára; az egészségügyi és szociális szolgáltatók és intézmények, valamint a fegyveres erők kórházai számára pedig opcionális. A tagság mellett lehetőség van társult és a partneri státuszra is, melyek a tagságnál gyengébb integrációt jelentenek. Azok az intézmények vehetnek részt a Területi Kórházi Csoportokban társult vagy partneri státuszban, amelyek nem állami egészségügyi vagy egészségügyi-szociális intézmények, vagy egy másik Területi Kórházi Csoport tagjai.

Egy 2016 áprilisában hozott rendelet tartalmazza a Területi Kórházi Csoportok alapító egyezményeinek szabályait, a kórházak közös egészségügyi tervének definícióját, a megvalósítás lehetőségeit, valamint a Területi Kórházi Csoportban résztvevő kórházakat támogató intézmény által menedzselt funkciók és tevékenységek terjedelmét. 2016. július 1-ig mindegyik regionális hatóságnak (agence régionale de santé, ARS) meg kellett határoznia a térségében található Területi Kórházi Csoportok összetételét. Összesen 135 Területi Kórházi Csoport jön létre. A csoportokba változó számú intézmény tartozhat. Pl. a Párizs környéki Ile-de-France régió 15 csoportjába csoportonként 2-5 intézmény tartozik. A Területi Kórházi Csoportban résztvevő intézményeknek 2017. júliusig kell egy közös egészségügyi startégiai tervet kidolgozniuk, 2017. január 1-ig pedig egyes területekre (sebészet, hosszú távú ápolás, sürgősségi ellátás, parinatális ellátás, mentális ellátás, onkológia, intenzív ellátás, otthoni ellátás) vonatkozóan a célkitűzések megvalósításának tervét kell összeállítaniuk.

A reformtervet 10 millió euróval támogatják.

Forrás:
Or, Zeynep: Territorial Hospital Groups. The Health Systems and Policy Monitor, 2016.06.06. http://www.hspm.org/countries/france25062012/countrypage.aspx

Groupements hospitaliers de territoire. http://social-sante.gouv.fr/professionnels/gerer-un-etablissement-de-sante-medico-social/groupements-hospitaliers-de-territoire/ght

L'ARS annonce la liste et la composition des 15 groupements hospitaliers de territoire (GHT) d’Île-de-France. http://www.ars.iledefrance.sante.fr/L-ARS-annonce-la-liste-et-la-c.192290.0.html

Megjelenés dátuma: 2016-07-23 11:44:04