HealthOnline cikkek

Ország: Ausztria

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Az osztrák parlament elfogadta az ápolóképzés reformját

2016. júliusában az osztrák parlament elfogadta az ápolóképzés átalakításának programját. Az új rendszerben a szakképzett ápoló mellett új kategóriaként jelenik meg a szakképzett ápolóasszisztens, a harmadik kategóriát a rendszerben az ápolóasszisztens képezi.

Az osztrák egészségügyben a gondozási, ápolási szektor a legnagyobb szakmai csoportot foglalkoztatja, ugyanakkor a demográfiai változások, a baby boom generáció nyugdíjba vonulása következtében hatalmas kihívások előtt áll, a közeljövőben jelentős igény van újonnan belépő ápoló személyzetre. A jelenlegi reform előkészítése 2009-ben indult, szükséglet elemzés alapozta meg. A konkrét reformjavaslat kidolgozása 2015 júliusában kezdődött.

Az ápolóképzés átalakításának célja, hogy a munkaterhelést egyenletesebben ossza el a szektorban, a gondozási szakmát vonzóbbá tegye, és növelni tudja a fiatal ápolók számát.

Az új képzési program elő pillére a szakképzett ápoló. 2024-ig a szakképzett ápolóképzés teljes mértékben a felsőoktatás feladata lesz. Egyúttal átalakítják a foglalkoztatási profilt is, a szakképzett nővér és az orvos kompetenciáinak világos meghatározásával.
A képzés második pillérét a szakképzett ápolóasszisztens jelenti, ez teljesen új kategória. A szakképzett ápolóasszisztensek két éves képzési programban vesznek részt, a szakképzett ápolók munkahelyi terheit lesznek hivatottak csökkenteni.
A harmadik pillér az ápolóasszisztens. A foglalkozási kategória tartalma is átalakul, az asszisztensek mentesülnek a logisztikai, adminisztratív és háztartási feladatoktól. Képzési idejük egy év, amely alatt nagyobb hangsúlyt kap a hosszú távú ápolás témaköre.

Az új program 2016 szeptemberében indul.

Forrás: Julia Bobek: Nursing training reform passed Austrian parliament. 27/07/2016. http://www.hspm.org/countries/austria08012013/countrypage.aspx


Megjelenés dátuma: 2016-07-29 14:29:00