HealthOnline cikkek

Ország: Litvánia

Témakör: Egészségpolitika

Az egészségügyben megnyilvánuló korrupció megelőzésére irányuló program Litvániában

2015 decemberében fogadta el az Egészségügyi Minisztérium az egészségügyi ellátórendszerben megnyilvánuló korrupció megelőzésére vonatkozó programot Litvániában.

A 2010-14-es időszak antikorrupciós tevékenysége ellenére egy 2015-ös lakossági felmérés szerint a betegek 21 százaléka adott - a felmérést megelőző évben legalább egyszer - hálapénzt az egészségügyi dolgozóknak. Közülük 46 százalék a háziorvosnak, 25 százalék a kórházi orvosnak és 22 százalék a járóbeteg szakellátásban dolgozós szakorvosnak fizetett hálapénzt.

A program azonosítja az informális fizetések okait, amelyek az orvosok egyenetlen eloszlásában, a kórházi menedzsment elszámoltathatósága hiányában, a különböző adminisztratív és közbeszerzési eljárások átláthatósága hiányában, a betegek információ hiányában és a felügyeleti tevékenység hiányosságaiban kereshetők.

A cselekvési terv a transzparencia növelését, a beszerzési és támogatási eljárások standardizálását, a személyzet és a betegek oktatását és az egészségügyi intézmények javára egy jótékonysági alap jogi alapjainak megteremtését tartalmazzák.

Forrás: Liuba Murauskiene : Action on corruption prevention in health care. 04 July 2016. http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-08-02 09:21:08