HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

A nagyobb méretű háziorvosi praxisok tanulságai Angliában

Az angol Nuffield Trust 2016 júliusában publikált elemzése szerint a háziorvosi praxisok háromnegyede nagyobb méretű szervezethez, a praxisok közötti valamilyen formájú és szintű együttműködéshez csatlakozott, ezekbe tömörülve működik. Ezen csatlakozások, integrációk fele 2014-2015 során történt. Az NHS 2014-ben publikálta öt évre szóló jövőképét, amely nyomán többek között a többszakmás közösségi szolgáltatók, az alapellátási és aktív integrált ellátó rendszerek fejlesztése indult meg. (Az angol alapellátás fejlesztésében támogatott új modellek: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=3239)

A nagyobb méretű szervezetekhez csatlakozás két fő indoka a működési hatékonyság növelése és a nyújtott szolgáltatások körének bővítése volt.
A Nuffield Trust széleskörű felmérésen alapuló elemzése szerint a nagyobb szervezetek az erőforrások koncentrálásával, a tevékenységek standardizálásával stabilizálták a háziorvosi szolgáltatásokat, javult a működési hatékonyságuk, növelték a bevételeiket. Fejlesztették a technológia hátterüket. A munkaerő (orvosok és nővérek) fejlesztése érdekében történő együttműködéseik pedig segítettek abban, hogy megbirkózzanak a munkaerőhiánnyal, a legtöbb szakembercsoport körében javították az elégedettségi mutatókat is.

Az esettanulmányok ugyanakkor azt is tükrözték, hogy ezek a nagyobb szervezetek még nem teljesítenek jobban az átlagnál minden NHS minőségi indikátor tekintetében. Az átlagnál jobbak az eredményeik a gyógyszerfelírási indikátorokban, de a betegelégedettségben ők is az országosan romló trendet követik. Míg a betegek egy része jól fogadja a háziorvosok elérhetőségében bekövetkezett változásokat, más részük aggódik amiatt, hogy elveszíti a megszokott orvosával a kapcsolatot.

Az NHS jövőképe a nagyobb méretű háziorvosi praxisoktól a szolgáltatások bővülését (területi védőnő, nővér, egyes szakellátások integrálása) várta. Bár vannak erre példák, de még kisebb léptékűek, a nagyméretű háziorvosi praxisok az ellátások újratervezésében még nem töltik be a nekik szánt stratégiai szerept. Még időre és támogatásra van szükségük az NHS más területeivel történő kapcsolataik fejlesztéséhez és a hosszabb távú előnyök érdekében történő beruházásokhoz.Forrás: New large-scale GP organisations are helping practices cope, but little sign so far of improvements in care. 19 July 2016.http://www.nuffieldtrust.org.uk/node/4710

Megjelenés dátuma: 2016-08-05 14:38:01