HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

Anglia - A daganatos betegek körében készült felmérés eredményei és a "Daganatok Dashboard"

Az NHS England júliusban publikálta a daganatos betegek körében évente végzett országos felmérés (National Cancer Patient Experience Survey 2015) eredményeit. A kórházi trösztök és a CCG-k (klinikai szolgáltatásvásárló csoportok) a betegek tapasztalatait megismerve javíthatják a daganatos betegek ellátását. A felmérés 71 ezer daganatos beteg válaszán alapul.

Országosan a betegek véleménye pozitív volt pl. arra vonatkozóan, hogy mennyire vonják be őket a kezelésükre, ellátásukra irányuló döntésekbe. Válaszaik szerint méltóságukat tiszteletben tartva kezelik őket.
Amiben javulást javasolnak, az a daganatos betegségük kezelése alatt a háziorvos és a körzeti nővér által nyújtott nagyobb támogatás. Sokan érezték úgy, hogy a lakóhelyi egészségügyi és szociális alapellátástól nem kaptak elegendő támogatást.
Figyelemre méltó még, hogy a betegek tapasztalatai, elégedettsége az egyes területeken, kórházi trösztök és CCG-k között jelentősen különbözött.

A felmérés adatai bekerülnek a 2016 májusában indult "Cancer Dashboard"-ba (https://www.cancerdata.nhs.uk/dashboard/#?tab=Overview). A dashboard az NHS England és a Public Health England közös terméke, az orvosokat, menedzsereket, szolgáltatásvásárlókat támogatja abban, hogy a dashboard-on közölt adatokra támaszkodva gyorsan és könnyen beazonosíthassák a daganatos betegek ellátásának azon területeit, ahol fejlesztésre, a tevékenység javítására van szükség. A szolgáltatók (kórházak és CCG-k szintjén) négy daganat típusra (mellrák, vastagbélrák, tüdőrák és prosztatarák), valamint összesítve a daganatokra vethetik össze egymással a tevékenységük eredményeit, és az angliai átlagos eredményekhez is mérhetik a helyzetüket. A dashboard kulcsterületei a túlélésre, kezelésre, betegelégedettségre, életminőségre, az ellátás folyamatára, incidenciára, mortalitásra vonatkozó adatok.

Forrás: Cancer Patient Survey is key tool in tackling variation in experience of care. 5 July 2016. https://www.england.nhs.uk/2016/07/cancer-survey/
https://www.cancerdata.nhs.uk/dashboard/index.html#?tab=Overview

Megjelenés dátuma: 2016-08-06 11:31:36