HealthOnline cikkek

Ország: Lengyelország

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Új szabályok a kórházak átalakítására, gazdálkodására Lengyelországban

Egy 2016. júniusi jogszabály módosítás alapján Lengyelországban a veszteséget felhalmozó állami tulajdonú egészségügyi szolgáltatóknak a veszteséget saját forrásaikból kell fedezniük. Ha a forrásaik erre nem elegendőek, az alapítójuknak (főként regionális és helyi önkormányzatok) kell fedezni azokat. Amennyiben a veszteségre nincs fedezet, a szolgáltató megszüntethető.

A módosítás tiltást, illetve korlátozást tartalmaz a szolgáltatók magántulajdonba adására is, a többségi tulajdonnak állami kézben kell maradnia. A módosítás célja, hogy megállítsa a az állami kórházak részvénytársaságokká alakítását és az állami részvények magánszektor számára történő eladását.

Az Egészségbiztosítási Pénztáron kívül az állami szolgáltatóktól az önkormányzatok is vásárolhatnak szolgáltatásokat, az Egészségbiztosítási Pénztárnál alkalmazottal megegyező feltételekkel. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen ugyanazon szolgáltatás kettős finanszírozása, az önkormányzat csak a Pénztár beszerzési limitjén felüli és kívüli szolgáltatásokra köthet szerződést.

További változások:
- Az állami kórházak nyeresége csak a kórházi tevékenység finanszírozására használható (beruházás és béremelés is ide értendő), osztalékot nem lehet belőle fizetni.
- A kórházak a továbbiakban nem kötelesek felelősségbiztosítást kötni
- Az állami kórházak alapítói kórházi tulajdonrészeiket más állami tulajdonos számára átadhatják (pl. a megyei önkormányzat a regionális önkormányzatnak).
- Az állami kórházak igazgatóinak éves jelentéseket kell készíteniük a kórház gazdasági-pénzügyi helyzetéről, annak érdekében, hogy javuljon az intézmények pénzügyi ellenőrzése.

Forrás: Iwona Kowalska-Bobko, Anna Mokrzycka: Reversal of the commercialization of hospitals
http://www.hspm.org/countries/poland27012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-08-26 13:59:26