HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Egészségügyi reformok

Németország: a kórházi ellátás struktúrájáról szóló törvény főbb elemei

2016. január 1-től lépett hatályba a kórházi reform, mely az ellátás minőségének javítására, ill. a fenntartható finanszírozás megteremtésére irányul, a szükséglet-orientált betegellátás optimalizálásán keresztül.

2016. január 1-től lépett hatályba a kórházi ellátás struktúrájáról szóló törvény Németországban.

Nemzetközi összehasonlításban Németország vezető helyen áll a lakosságszámra vetített kórházi ágyak számában. A lakosság közel 90 százaléka kevesebb, mint 20 perc alatt tud elérni egy általános kórházat. Ennek ellenére a kórházi kapacitások nem mindig és mindenhol igazodnak a szükségletekhez. Az átlagos ágykihasználtság 80 százalék alatti. Gondok vannak a kórházak pénzügyi helyzetével is, 2014-ben minden harmadik kórház veszteségesen gazdálkodott.

A kórházi reform célja az ellátás minőségének javítása, valamint a fenntartható finanszírozás garantálása, a szükséglet-orientált betegellátás optimalizálásán keresztül.

A reform tartalma:
- Az ambuláns sürgősségi ellátást átalakítják. A Pénztári Orvosok Szövetségének ügyelet biztosítása céljából szerződéses orvosi ügyeleti praxisokat kell kialakítaniuk a kórházakban/a kórházak mellett, amelyek első kapcsolatfelvételi pontként funkcionálnának, vagy a kórházak sürgősségi ambulanciáit kötnék össze közvetlenül az ügyelettel. A változtatásoknak megfelelően fogják átalakítani a finanszírozási szabályozásokat is.
- Azok a kórházak, amelyek a sürgősségi ellátásban részt vesznek, pótlólagos kifizetésben fognak részesülni a fenntartott sürgősségi struktúrának megfelelően. Pontosítani fogják az egyes feladatokért járó pótlólagos kifizetések keretfeltételeit.
- A DRG-finanszírozás terén a tartományi alapdíjak közelítése céljából 2016. január 1-től több tartományban is emelték az alapdíjakat.
- A kórházi tervezés és finanszírozás, valamint az ellátás minősége kapcsolatának megerősítését, néhány területen kiegészítő vagy csökkentett finanszírozás nyújtását tervezik a magas, illetve alacsony minőséghez kapcsolódóan. Az ellátás minősége a jövőben kritériumként fog szerepelni a kórháztervezésben, és megerősítik a Gemeinsame Bundesausschuss (Szövetségi Közös Bizottság) által hozott minőségfejlesztési irányelvek kötelező erejét.
- A tartományok elégtelen beruházás-finanszírozásának ellensúlyozására a kormány egy szövetségi szintű strukturális alapot hoz létre. Az alapból azok a kórházi ellátás fejlesztésére irányuló tervek (pl. palliatív osztályok létrehozása) részesülhetnének pénzügyi támogatásban, amelyek esetében az érintett tartomány is egyenlő mértékű finanszírozást vállal.
- A reform 660 millió eurós programot tartalmaz a kórházban foglalkoztatott ápolók számának növelésére 2016-2018 között. 2019-től ezt az összeget évi 330 millió euróval egészítik ki.
- A meglévő higiénés programot kiterjesztik, több higiénés szakembert fognak képezni és alkalmazni. A programot a jövőben kiterjesztik a fertőző betegségek területén történő továbbképzésre is.
- Azok a betegek, akik egy hosszabb kórházi tartózkodás vagy egy ambuláns műtétet követően továbbra is átmeneti ápolásra szorulnak (nem kórházban), a jövőben ún. rövid távú ápolási támogatást vehetnek igénybe a kötelező egészségbiztosítás keretén belül.
- A német szövetségi kormány becslése szerint a reform 2016-ban mintegy 0,9 milliárd euró, 2017-ben 1,9 milliárd euró, 2018-ban 2,2 milliárd euró, 2019-ben 2,4 milliárd euro, 2020-ban pedig 2,5 milliárd euró összegű pluszkiadást jelent majd, amelynek 90 százalékát a kötelező egészségbiztosításból fogják fedezni.

Forrás:

Blümel, M.:The Act to Reform Hospital Care Structures came into effect on January 1st., 2016. The Health Systems and Policy Monitor, 2016.04.26. http://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx

Krankenhausstrukturgesetz: http://www.bmg.bund.de/themen/krankenversicherung/krankenhausstrukturgesetz/khsg.html

Megjelenés dátuma: 2016-09-02 10:44:14