HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségpolitika

Egyesült Királyság: cselekvési terv a gyermekkori elhízás leküzdésére

A brit kormány cselekvési tervet dolgozott ki a gyermekkori elhízás leküzdésére, mely kiterjed az élelmiszerek és italok cukortartalmának csökkentésére, az üdítőitalok megadóztatására, valamint pótlólagos források biztosítására az általános iskolás gyermekek sportolási lehetőségeinek bővítése és egészséges reggelik biztosítása céljából.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a 2-15 év közötti gyermekek közel harmada túlsúllyal vagy elhízással küzd, és a fiatalabb generációk egyre korábbi életéveikben válnak elhízottá, és egyre hosszabb ideig küzdenek ezzel a problémával. Az elhízás visszaszorítása életeket menthet, mivel az elhízás számos nem krónikus betegség rizikófaktora, így a korai halálozás kockázatát is duplájára növeli. Az elhízott felnőttek körében hétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő a 2. típusú diabétesz, mint az egészséges testsúlyú felnőttek körében. A túlsúlyos emberek körében nemcsak az olyan egészségproblémák, mint pl. a szívbetegségek előfordulása gyakoribb, hanem nagyobb valószínűséggel fordul elő esetükben a depresszió is. Az elhízás és túlsúly leggyakrabban az alacsony jövedelmű társadalmi csoportokhoz tartozó gyermekeket érinti.

Az elhízás és túlsúly gazdasági költségei is jelentősek. Becslések szerint az NHS Angliában több mint 5,1 milliárd fontot költött az elhízással és a túlsúllyal kapcsolatos betegségek kezelésére 2014-2015 folyamán.

2016. augusztus 18-án a brit kormány cselekvési tervet dolgozott ki, amelynek célja a gyermekkori elhízás arányának csökkentése Angliában a következő 10 évben. A cselekvési terv magában foglalja az élelmiszeripar ösztönzését az élelmiszerek és italok magas cukortartalmának csökkentésére, valamint az általános iskolás gyermekek egészségesebb táplálkozásra és fizikai aktivitásra való motivációját. Az üdítőitalokra Egyesült Királyság-szinten adót fognak kivetni. Az üdítőital-gyártó, illetve -importáló cégek két évet kapnak arra, hogy csökkentsék az üdítőitalok cukortartalmát. Ha ennek eleget tesznek, akkor mentesülnek az új adó megfizetése alól. Az ebből származó bevételt Angliában olyan programokra fogják fordítani, amelyek a gyermekkori elhízás visszaszorítására, a fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott étrend népszerűsítésére irányulnak az iskoláskorú gyermekek körében. Ez magában foglalja az iskoláknak a plusz testnevelés órákra és sportolási lehetőségekre fordítandó finanszírozás duplájára növelését, valamint további évi 10 millió font értékű befektetést egészséges iskolai reggelik biztosítása céljából, hogy az iskolás gyermekek napja egészségesebben induljon. Észak-Írország, Skócia és Wales maguk dönthetnek arról, hogy a kivetett adó rájuk eső részarányát mire szeretnék fordítani.

A cselekvési terv további fontos részét képezi az önkéntes strukturált szénhidrát-csökkentési program, melynek célja, hogy eltávolítsák a cukrot azokból a termékekből, melyeket a gyermekek a leggyakrabban fogyasztanak. Az élelmiszeripar minden szegmensét kihívják, hogy 2020-ra legalább 20 százalékkal - az első évben 5 százalékkal - csökkentsék számos olyan termék szénhidráttartalmát, amelyek hozzájárulnak a gyermekek cukorbeviteléhez. Ezt a termékek szénhidrátszintjének csökkentésével, a kiszerelés méretének csökkentésével, valamint az alacsonyabb cukortartalmú alternatívák vásárlásának ösztönzésével lehet elérni. Az eredmények és elvárások összevetése érdekében a folyamat előrehaladását a Public Health England fogja monitorozni, amely félévente időközi jelentéseket is publikálni fog. Ez magában fogja foglalni az élelmiszerek értékesítési adatainak, valamint az élelmiszer-összetevők adatainak elemzését, valamint a jövőbeni csökkentésre irányuló terveket. Amennyiben nem érik el a kívánt hatást, a kormány további intézkedéseket fog hozni a célok elérése érdekében.


Forrás:

England: Government publishes plan for action on childhood obesity. Eurohealth, Volume 22, Number 3, 2016.

Childhood obesity: a plan for action. Guidance. 18 August 2016. https://www.gov. uk/government/publications/childhoodobesity-a-plan-for-action

Megjelenés dátuma: 2016-09-30 15:10:17