HealthOnline cikkek

Ország: Észtország

Témakör: Egészségügyi reformok

Észtország: egészségügyi reformok

A 2015-ben kezdődött reformok az egészségügyi szektorban az ellátás minőségének és hatékonyságának fejlesztését, az egészségügyi és szociális szolgáltatások jobb integrációját, valamint új e-egészségügyi megoldások bevezetését célozzák.

Az észt kormány 2015-ben átfogó reformot vezetett be, melynek célja a kormányzati hatékonyság növelése. Ez magában foglalja az állami szektorban dolgozók számának csökkentését is (2016-ban mintegy 750-nel). A reform átfogó célja a közszolgáltatások fejlesztése, valamint a hatóságok működésének átláthatóvá tétele. Ezzel párhuzamosan a helyi önkormányzatok számának csökkentését is tervezik. Az egészségügyben a következőket tervezik:
- Magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása kórházi hálózatokon keresztül, valamint megfelelő képzési rendszer biztosítása az egészségügyi dolgozók számára,
- Az alapellátó egészségügyi központok regionális lefedettségének elérése a szolgáltatások széles körének biztosításával,
- E-egészségügyi megoldások megvalósítása,
- A rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az időbeni szolgáltatások biztosításáért.

Az egészségügyi szektor intézményi kialakítását először szervezeti hatékonyságnyereség szempontjából elemezték. Mivel nem találtak sok egymást átfedő tevékenységet, a hatékonyság növelését a szabályozás tisztázása, az infokommunikációs technológia és az adatmenedzsment fejlesztése, valamint az egészségügyi és szociális szolgáltatások jobb integrációja révén kívánják elérni.

Megjelenés dátuma: 2016-12-20 12:27:09