HealthOnline cikkek

Ország: Olaszország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Új közfinanszírozott szolgáltatáscsomag Olaszországban

Az olasz minisztertanács elfogadta az ország új egészségügyi szolgáltatáscsomagját.

A csomag neve Olaszországban "az ellátás alapszintje" (Livelli Essenziali di Assistenza (LEA)), azokat a szolgáltatásokat és eljárásokat tartalmazza, amelyek nyújtása nem utasítható el egyetlen állampolgár számára sem. A LEA-t először 2001-ben hozták nyilvánosságra, azóta folyamatos felülvizsgálata zajlott. A jelenlegi lista az aktuális epidemiológiai és demográfiai trendeken alapul.

Az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint az olasz NHS 800 millió eurót igényel az új LEA mindenki számára történő biztosítására, más szakértők ezt a számot sokkal magasabbra, 3 mrd euróra teszik.

Az új LEA elemei között megtalálhatók:
- Klinikai megfelelőségen alapuló kiegészítő ambuláns szakorvosi szolgáltatások. Kis részükre a szolgáltatásnyújtás feltételeit és az indikációkat is meghatározták.
- Magas szintű innovációkat tartalmazó szolgáltatások (pl. protézisek), míg az elavult szolgáltatásokat törölték.
- Frissítették azon krónikus és ritka megbetegedések listáját, amelyek esetén a beteg mentesül a költségmegosztás, co-payment alól, új betegségek kerültek a listára és felülvizsgálták a speciális szolgáltatások körét is.
- Új védőoltások kerültek a listára (pl. pneumococcus, meningococcus, varicella, rotavirus, papillomavirus), valamint az újszülöttek szűrővizsgálatai (pl. veleszületett süketség és veleszületett szürkehályog, 40 féle örökletes anyagcsere betegség).
- Különleges figyelmet szenteltek a szolgáltatásnyújtás megfelelőségének meghatározására. Pl. egyes szolgáltatásokat (24 féle ilyen szolgáltatást soroltak fel) ambuláns körülmények között kell nyújtani és nem egynapos sebészetben, meghatározták azokat a kórházi felvételi okokat is, amelyeket potenciálisan nem megfelelőnek tartanak. Mindez a hattékonyság fejlesztését szolgálja.

A szolgáltatáscsomag folyamatos monitorozására, az eredmények követésére országos bizottság alakult.

Forrás: Elena Azzolini, Andrea Poscia: New benefits package developed after 15 years
http://www.hspm.org/countries/italy25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-12-21 12:46:24