HealthOnline cikkek

Ország: Horvátország

Témakör: Forrásallokáció

Horvátország: változások a kórházfinanszírozásban

Az új kórházi szerződéskötési és finanszírozási modell értelmében a kórházak a havi bevételük egy részét előre, fennmaradó hányadát pedig a szolgáltatás igénybevételét követően kapják meg.

Horvátországban új kórházi szerződéskötési és finanszírozási modellt vezettek be 2014 áprilisában, melyet 2015-ben módosítottak.
A kórházi ellátást Horvátországban DRG-alapon (ún. DTS rendszerben) finanszírozzák 2009 óta. A módosítások értelmében a Horvát Egészségbiztosítási Alap jelenleg csak egy részét fizeti ki előre a kórházak havi bevételének (a kórházi limit 90 százalékát), a fennmaradó összeget csak a szolgáltatás igénybevételét követően finanszírozzák. (A változtatásokat megelőzően a teljes összeget prospektív módon fizették ki a kórházaknak.) Az új modell az öt minőségre és hatékonyságra vonatkozó paraméter monitorozását is magában foglalja.

E változások bevezetése óta a kórházi tartózkodás átlagos időtartama csökkent, nőtt az egynapos sebészet és a nappali ellátás aránya, a járóbetegek száma a szakellátásban, valamint az elvégzett sebészeti műtétek és eljárások száma. Az új modelltől az ellátás minőségének javítását várják. Jelenleg azonban nincs lehetőség az ellátás minőségének mérésére, mivel a kórházi minőségmenedzsment rendszereket most fejlesztik ki.

Forrás:

Pavić, N., Vajagić, M.: New changes to hospital financing model. The Health Systems and Policy Monitor, 2016. október 11. http://www.hspm.org/countries/croatia30062014/countrypage.aspx

Džakula A, Sagan A, Pavić N, Lončarek K and Sekelj-Kauzlarić K. Croatia:
Health system review. Health Systems in Transition, 2014; 16(3): 1-162.

Megjelenés dátuma: 2017-01-03 19:18:19