HealthOnline cikkek

Ország: Horvátország

Témakör: e-egészségügy

Horvátország: e-egészségügyi fejlesztések

Horvátországban jelenleg az elektronikus zárójelentés és a kórházi ellátáshoz kapcsolódó e-lelet bevezetésén dolgoznak. Az új e-egészségügyi alkalmazások bevezetésétől az ellátás hatékonyabbá tételét, a várólisták rövidülését remélik.

Az egészségügyi informatika, valamint az e-egészségügy fejlesztése a 2012-2020 közötti időszakra vonatkozó Horvát Országos Egészségügyi Stratégia legfőbb prioritása. 2011-ben vezették be az e-receptet, e-beutalót és a laboratóriumi diagnosztikára vonatkozó e-leletet, 2013-ban pedig az elektronikus várólistákat és az elektronikus klinikai döntéstámogatást. Az IT-szakemberek jelenleg a Horvát Egészségbiztosítási Alappal szoros együttműködésben az elektronikus zárójelentések és a kórházi ellátáshoz kapcsolódó e-leletek végrehajtásán dolgoznak. Az új elektronikus eszközök alkalmazásától azt várják, hogy megkönnyíti az egészségügyi ellátás időbeni biztosítását az alapellátás szintjén, valamint minimalizálja az egészségügyi szolgáltatások duplikációját, ezáltal rövidíti a várakozási időt.
2014-ben alakították ki az alapellátás és a kórházi ellátás közötti infokommunikációs kapcsolatot, és ugyanebben az évben kezdtek el kísérletezni az elektronikus zárójelentések alkalmazásával is. Az elektronikus zárójelentést azóta teljes mértékben megvalósították, jelenleg azonban csak a kórházak mintegy 30 százaléka alkalmazza.

Forrás:
Forrás: Pavić, N, Vajagić, M: New e-health tools under development. The Health Systems and Policy Monitor, 2016. október 11. http://www.hspm.org/countries/croatia30062014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-01-10 14:09:55