HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: a kisvárosokban kevés a háziorvos

Csehország vidéki kisvárosaiban kevés az orvos, különösen a háziorvosokból van hiány. Az egészségügyi minisztérium az orvosok kereseteinek, valamint az orvostanhallgatók keretszámának növelésével kívánja "orvosolni a problémát".

A cseh vidéki kisvárosok orvoshiánnyal küzdenek, különösen a háziorvosok toborzása okoz nehézséget. A Cseh Orvosi Kamara (CLK), az egészségbiztosító társaságok, valamint a regionális és helyi politikusok eltérő álláspontot képviselnek a kérdésben. A CLK vezetője, Milan Kubek szerint a jó minőségű egészségügyi ellátásnak mindenki számára elérhetőnek kellene lennie, de ez nem lehetséges mindaddig, amíg nem kerül sor az orvosok kereseteinek növelésére, valamint a fiatal orvosok képzésének egyszerűsítésére.

A cseh egészségbiztosítók szövetsége azonban úgy véli, hogy elegendő számú orvos van az országban: a 10 ezer főre jutó orvosok száma 37, ami az Európai Unión belül a hatodik legmagasabb. Ugyanakkor Lubos Hesik, a dél-bohémiai Suchdol-Lucnici polgármestere elmondta, hogy a településen a tavalyi évben minden harmadik háziorvos nyugdíjba vonult, és azóta nem tudták pótolni őket. Hesik azt is hozzátette, hogy az ország legnagyobb egészségbiztosítója, a VZP sajnálatos módon nem tartja kritikusnak a helyzetet. Elmondása alapján a VZP szerint az egy orvosra jutó 2000 beteg nem tekinthető kritikusnak. A polgármester azt is elmondta, hogy a két legközelebbi kórház igazgatója ígéretet tett arra, hogy fiatal orvosaik egyike hetente kétszer Suchdolban fog rendelni, de erre végül nem került sor, mert ezek a kórházak is szakemberhiánnyal küzdenek.

A polgármester elutasította azt a nézetet, miszerint a pótlólagos pénzügyi források bevonása önmagában megoldaná a problémát. Elmondta, hogy a legtöbb polgármester hajlandó lenne arra, hogy a háziorvosokat támogassa valamilyen módon. Az orvosok azonban nem akarnak vidéken dolgozni. 2015-ben a regionális hivatal pályázatot hirdetett meg háziorvosi állásra Suchdolban, és a város 500 000 cseh korona értékű támogatást kapott volna az állás betöltéséhez, de senki nem jelentkezett az állásra.

Roman Houska, az észak-bohémiai Usti régió háziorvos-szövetségének elnöke szerint a helyzet az ő régiójukban még rosszabb, ugyanis egy háziorvosra 2500 beteg jut. A betegek nehezen találnak háziorvost, ugyanis a háziorvosok nem akarnak újabb betegeket elvállalni, mivel az már nem megtérülő számukra. Úgy véli, a fiatal orvosok nem akarnak vidékre költözni. A vidéki önkormányzatok fiatal orvosokat szeretnének toborozni, akik 30 évig ott maradnak, azonban a kisebb települések nem tudnak az orvosoknak megfelelő megélhetést biztosítani, különösen, ha az orvosoknak családjuk vagy hitelük van.

A CLK-nak 2015-ben 52 218 tagja volt, ami 600-zal több, mint 2013-ban. Michal Sojka, a CLK szóvivője azonban elmondta, hogy ez az adat a nyugdíjas, valamint a külföldön dolgozó orvosokat is magában foglalja, és mindkét csoport száma egyre növekszik. A CLK tagjai közül mintegy 42 000 orvos dolgozik jelenleg Csehországban.

Az egészségbiztosító társaságok kihívásnak tekintik, hogy a következő néhány évben jelentős számú orvos fog nyugdíjba vonulni. Hacsak nem növekszik az orvostanhallgatók létszáma, a generációváltás nem lesz zökkenőmentes az orvostársadalomban - nyilatkozta a biztosítótársaságok szövetsége, hozzátéve, hogy legalább 12 évig tart, amíg valaki befejezi a tanulmányait, és orvos válik belőle.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Stepanka Cechova elmondta, hogy az orvosok kereseteit folyamatosan növelni fogják, és az orvostudományi egyetemek hallgatói keretszámát is bővíteni fogják annak érdekében, hogy elegendő számú fiatal orvos álljon rendelkezésre, és lépést tudjanak tartani az orvostársadalom elöregedésével.

Forrás: LN: Small towns face lack of general practitioners. Prague Monitor, 2016.12.20. http://praguemonitor.com/2016/12/20/ln-small-towns-face-lack-general-practitioners

Megjelenés dátuma: 2017-01-06 20:29:20