HealthOnline cikkek

Ország: Dánia

Témakör: Forrásallokáció

Dánia: változások a kórházi ellátás önkormányzati ko-finanszírozásában

2018-tól változások várhatók a kórházi ellátás önkormányzatok általi ko-finanszírozásának rendszerében: a szolgáltatás alapú díjazásba kor szerinti megkülönböztetést vezetnek be.

A 2007-es strukturális reform során vezették be a kórházi ellátás helyi önkormányzatok által történő ko-finanszírozását az önkormányzati prevenciós és egészségfejlesztési tevékenységek ösztönzése érdekében, gazdasági ösztönzőket teremtve a helyi önkormányzatoknak arra, hogy megőrizzék az állampolgárok egészségét, és elkerüljék a hospitalizációt. Az önkormányzati ko-finanszírozás kezdetben a lakosságszám alapján történő kifizetés, illetve szolgáltatás alapú díjazás kombinációján alapult. Az ösztönzők további növelése érdekében a vegyes finanszírozást 2012-ben tisztán szolgáltatás alapú díjazás váltotta föl. 2018-tól újabb változtatások várhatók a ko-finanszírozás rendszerében, a kormány és a helyi önkormányzatok megegyezése alapján. A szolgáltatás alapú díjazásba kor szerinti megkülönböztetést vezetnek be, melynek értelmében a legsérülékenyebb korcsoportok (0-2, 65-79 év közöttiek, valamint a 80 fölöttiek) ellátása esetében kell a helyi önkormányzatoknak a legmagasabb díjat fizetniük.

Forrás: Christiansen, T: Municipal co-financing of hospital care revised. The Health Systems and Policy Monitor, 2016. október 7. http://www.hspm.org/countries/denmark27012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-01-10 14:08:28