HealthOnline cikkek

Ország: Belgium

Témakör: Egészségpolitika

A betegpénztárak szerepének megerősítése Belgiumban

Belgiumban 2016 november végén írt alá megállapodást a Szociális és Egészségügyi Minisztérium a betegpénztárakkal, amely a pénztárak szerepének megerősítését tartalmazza. A pénztárak fejlesztik azon tevékenységüket, amely a tagjaik egészséggel, egészségügyi ellátó rendszerrel kapcsolatos tájékoztatásával, a betegek tudásának fejlesztésével kapcsolatos. Az egészségpolitikát a pénztárak az adatszolgáltatáson keresztül támogatják.

Belgiumban a kötelező egészségbiztosítás szereplői a nonprofit elven működő önsegélyező pénztárak. Létrejöttük idején alapvető céljuk volt az egészségügyi ellátás biztosítása mindenki számára. Időközben szervezetükben és tevékenységükben is alkalmazkodtak a társadalom, a gyógyítás fejlődéséhez, a lakosság igényeihez. Folyamatosan jellemző azonban rájuk a szolidaritás, a konzultáció, a közös menedzsment, a demokratikus részvétel elveinek és gyakorlatának alkalmazása. Jelenleg a költségvetési nehézségek jelentenek jelentős kihívást számukra.

A pénztárak nem csupán az egészségügyi ellátás térítésével foglalkoznak, hanem szerepet játszanak a betegek képviseletében, érdekeik védelmében, megbízható forrásai az egészségügyi információknak, egészségfejlesztési projekteket kezdeményeznek és támogatnak. Ezt a tevékenységet támogatja az aláírt megállapodás.

Forrás:
Sophie Gerkens: Reinforcing the role of sickness funds
http://www.hspm.org/countries/belgium25062012/livinghit.aspx?Section=2.3%20Organization&;Type=Section#122Reinforcingtheroleofsicknessfunds
Un Pacte est un engagement mutuel! https://www.mc.be/actualite/opinions/2016/pacte-mutualite.jsp

Megjelenés dátuma: 2017-01-21 11:10:52