HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségpolitika

Csehország: a Parlament elfogadta a dohányzásellenes törvényjavaslatot

A cseh Parlament mindkét háza elfogadta a dohányzásellenes törvényjavaslatot, mely 2017 májusától megtiltja a dohányzást számos nyilvános helyen, a dohánytermékek automatákon keresztüli értékesítését, és szankciókat is előirányoz a dohánytermékek kiskorúaknak történő árusítása esetén.

2017. január 19-én a cseh Szenátus változtatások nélkül elfogadta a dohányzásellenes törvényt, ami azt jelenti, hogy a dohányzást 2017 májusától teljes mértékben be fogják tiltani az éttermekben, színházakban és mozikban.

A cseh Parlament alsóháza, a Képviselőház 2016. december 9-én fogadta el a törvényjavaslatot. A Szenátus öt órán át tartó, heves vitát követően döntött a törvényjavaslat elfogadása mellett, mely ezt követően Milos Zeman elnökhöz került aláírásra.

A törvényjavaslat az éttermek, színházak és mozik mellett a pályaudvarokon is megtiltja a dohányzást. Magában foglalja továbbá az elektronikus cigaretták használatának tilalmát a kórházakban, iskolákban és bevásárlóközpontokban, valamint a cigaretták automaták által történő értékesítésének tilalmát, mivel azok kiskorúak által történő használatát nem lehet korlátozni.

A törvényjavaslat szankciókat is magában foglal. Így például két év tevékenységtől való eltiltással kell számolnia annak, aki az arra kijelölt helyeken kívül cigarettát árusít, 18 év alatti személynek ad el cigarettát, vagy szeszes italt árusít ittas személynek.

Miloslav Ludvik egészségügyi miniszter (Szociáldemokraták, CSSD) elmondta, hogy a törvényjavaslat a lehető legnagyobb kompromisszum, amit el tudtak érni. Azt is hozzátette, hogy a dohánytermékek gyermekek részére történő értékesítése akár a két millió cseh korona (22,96 millió Ft) összegű bírságot is maga után vonhat. Úgy véli azonban, hogy a szankciók elsősorban preventív célzatúak, nem az a céljuk, hogy megbüntessék az embereket.

Zeman elnök még a törvényjavaslat elfogadásának napján, január 19-én megerősítette, hogy alá fogja írni törvényjavaslatot, hogy az törvénybe léphessen.

Forrás: Senate passes anti-smoking bill without changes. Prague Monitor, 2017. január 20. http://praguemonitor.com/2017/01/20/senate-passes-anti-smoking-bill-without-changes

Megjelenés dátuma: 2017-01-25 12:06:49