HealthOnline cikkek

Ország: Szlovákia

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Külföldi orvosok Szlovákiában

Az egészségügy azon területek egyike, ahol a szakképzett munkaerő hiánya a jövő egyik jelentős kihívása. Szlovákiában a betegeknek már van tapasztalata arról, hogy külföldi orvosok kezeljék őket.

Jelenleg 3412 külföldi orvos dolgozik a szlovák kórházakban. Ez a szám azokat a szlovákokat is tartalmazza, akik külföldön tanultak. A külföldi orvosok minden szakterületen megtalálhatók (főként az aneszteziologia, intenzív medicina, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, pszichiátria, neurológia, szemészet és belgyógyászat területeken), a Szlovák Orvosi Kamara szerint a legtöbben általános orvosok.

Szlovákia legnagyobb kórházában, a Pozsonyi Egyetemi Kórházban dolgoznak orvosok Ghánából, Dubaiból, Kongóból, Izraelből, Chiléből, Palesztinából és Ukrajnából. Legtöbbjük Szlovákiában végezte tanulmányait, ezért sem nyelvi, sem kulturális akadályaik nincsenek a munkájuk során.

A közép szlovákiai Martinban lévő egyetemi kórház kilenc külföldi orvost alkalmaz, közülük öt cseh, de van orvos Egyiptomból, Mexikóból, Spanyolországból és Szudánból. A Martinban lévő Jessenius orvosi karon számos külföldi diák van, korábban főleg arab országokból érkeztek diákok, most Skandináviából, főként Norvégiából választják a kart.

Forrás: Adriana Petková: Most foreign doctors are among general practitioners
14. Nov 2016. http://spectator.sme.sk/c/20383836/most-foreign-doctors-are-among-general-practitioners.html

Megjelenés dátuma: 2017-01-25 14:32:20