HealthOnline cikkek

Ország: Szlovákia

Témakör: Minőségügy

A szlovák betegek átlagosan 7,3 hetet várnak a szakorvosi vizsgálatra

A Betegjogvédelmi Szövetség (AOPP) megbízásából a GFK ügynökség által végzett 2016 végi kutatás szerint a szlovák betegeknek átlagosan 7,3 hetet kell a szakorvosi vizsgálatokra várakozniuk.

Az AOOP azt javasolja a betegeknek, hogy forduljanak a biztosítójukhoz, aki majd segít nekik rövidebb idő alatt szakorvost találni.

A válaszadók közel fele elégedetlen volt az egészségügyi ellátás minőségével. 37 százalékuk túl hosszú várakozási időkre panaszkodott. Minden negyedik válaszadó jelezte ezt problémaként az időpontfoglalásaik során.
A betegek harmada kevesebb, mint egy hetet vár a szakorvosi vizsgálatra, másik harmada 2-4 hetet, 15 százaléka pedig több, mint három hónapot. A várakozási idők egyik oka a szakemberhiány. Az AOPP szerint az államnak definiálnia kellene a szakorvosok létszámát tartalmazó azon minimális hálózatot, amely a betegek szükségleteinek megfelel.
A felmérésben résztvevők 70 százaléka fizetne azért, hogy előbb kerüljön vizsgálatra, de ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Az egészségügyi miniszter szerint vannak az országban olyan területek, ahol egyes szakorvosok hiányoznak, vagy kevesen dolgoznak. A minisztérium a regionális hatóságokkal és a biztosítókkal már megkezdte a helyzet feltérképezését, és kibővítették a rezidens programot is.


Forrás: Patients wait 7.3 weeks for examination by specialist. 11. Jan 2017, http://spectator.sme.sk/c/20430653/patients-wait-7-3-weeks-for-examination-by-specialist.html

Megjelenés dátuma: 2017-01-25 15:18:01