HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségpolitika

Csehország: tervezik az orvostanhallgatók keretszámának növelését

Csehországban tervezik az orvostanhallgatók létszámának bővítését, az orvosok kedvezőtlen területi eloszlásának javítása céljából.

A cseh egyetemeken évente 1050 orvostanhallgató szerez diplomát, közülük 820 a cseh állampolgárok száma.
Miloslav Ludvik egészségügyi miniszter szerint az orvostanhallgatók keretszámát évente optimálisan 15 százalékkal kellene növelni, ami 150-200 főt jelent éves szinten.

Az orvostanhallgatók létszámának meghatározásakor figyelembe kell venni az egyes intézmények osztálytermeinek és laboratóriumainak kapacitását is. Azt is hozzátette, hogy az egészségügyi intézményeknek nem kellene visszautasítaniuk kapacitáshiány miatt olyan jelentkezőket, akik sikeres felvételi vizsgát tettek. Úgy véli, hogy az egyetemeknek maguknak kellene meghatározniuk, hogy mit jelent pontosan a felvételi vizsga sikeres letétele.
Az orvostudományi egyetemeknek pótlólagos forrásra, 460 millió cseh koronára (5280,8 millió Ft) lesz szükségük az orvostanhallgatók számának bővítéséhez. A pótlólagos forrást az Oktatási Minisztérium fogja biztosítani.

A cseh határvidékeken kevés a kórház. Az orvosok eloszlása egyenlőtlen, az ellátáshoz való hozzáférés a határvidéki területeken sokkal rosszabb, mint az ország többi régiójában. Az egészségügyi miniszter szerint szükség van az egészségügy állami forrásainak növelésére, az ellátáshoz való hozzáférés javítása érdekében. Elmondta, hogy ő már megegyezett Andrej Babis pénzügyminiszterrel arról, hogy évente 3,5 milliárd cseh koronával (40,18 milliárd Ft) fogják bővíteni az egészségügyi költségvetést. Ludvik elutasította a betegek közvetlen kifizetései bevezetésének lehetőségét bármely egészségügyi szolgáltatás esetében. Úgy véli, hogy az alacsony keresetek miatt erre nincs lehetőség.

Forrás: Number of Czech medical students should rise, health minister says. Prague Monitor, 2017. 01. 23.

Megjelenés dátuma: 2017-01-26 13:06:45