HealthOnline cikkek

Ország: Litvánia

Témakör: Egészségpolitika

Az új litván kormány egészségügyi programja

Litvániában a 2016 októberében tartott parlamenti választások után a Litván Gazdák és Zöldek Uniója és a Szociáldemokrata Párt alakított koalíciós kormányt. A kormány 2016-2020-as munkaprogramjában a korábbiakhoz képest nagyobb figyelmet kap az egészségügy és a szociális ellátás.

A kormány elsődleges célja a kockázati tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód) kezelésére vonatkozó szakpolitikák megalkotása, a mentális egészségügy fejlesztése.

Az egészségügyön belül kiemelt terület az alapellátás, a gyógyszerárak csökkentése, az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlásának csökkentése.

Az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében számos intézkedést terveznek. 2017-től kétszeresése emelik a sör és a bor adóját, kisebb mértékben a tömény italok adóját, amelyet további fokozatos növelések követnek 2020-ig. A sörre és a borra mindeddig alacsony adókulcsok voltak érvényben. 2020-ig 1% alkoholtartalomra 0,18 euró standard adót terveznek, az alkohol minden fajtája esetében. Éves felméréseken keresztül fogják monitorozni az alkoholpolitikai intézkedések hatását, és módosítják az adókat, ha a fogyasztás az alkoholok erősebb fajtái irányába mozdulna el.

Jelenleg tárgyalnak a teljes alkoholreklám tilalom bevezetéséről, az alkoholok kiskereskedelmi értékesítésére szolgáló speciális üzletek kialakításáról, az alkoholvásárlásban a vevő életkori határának 20 éves korra történő felemeléséről.

Forrás:
Mindaugas ©telemekas: The new Government's Health Programme has been introduced.
Mindaugas ©telemekas: Changes in alcohol taxation policy
2017. január 17.
http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-01-27 14:00:26