HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Az NHS England 2016 végén az új ellátási modellprogramokra további 101 millió font támogatást jelentett be

A modellprogramok az NHS, a helyi önkormányzatok, az önkéntes szektor, közösségek és egyéb szervezetek együttműködéseként alakulnak ki, céljuk a lakosság egészségügyi ellátásának javítása, a betegségek megelőzése és a finanszírozásban megtakarítások elérése.

A modellprogramok 2015-ben indultak (korábbi cikkünk a témában: https://era.aeek.hu/HolOrszag/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=3239), és mára már elegendő bizonyítékot szolgáltatnak arról, hogy helyi szinteken jelentős eredményeket értek el. Ez a háziorvosokra és a sürgősségi ellátásra nehezedő nyomás csökkenésében is megmutatkozik. A modellek között vannak többszakmás közösségi ellátók, amelyek az alapellátás szakellátással való kiegészítését, a mentális, közösségi és szociális ellátással való összekapcsolását célozzák, valamint alapellátási - aktív ellátó rendszerek, amelyek az alapellátás és a fekvőbeteg ellátás (helyi kórházi ellátás) integrálására irányulnak, és a mentális, közösségi és szociális ellátással való kapcsolattal is foglalkoznak.

Két példa az eredményekre:
A Fylde Coast Local Health Economy többszakmás közösségi ellátó a szolgáltatások spektrumát bővítette, egy helyre összpontosítva azokat a különbözö egészségügyi szakembereket, akik célzott támogatást nyújtanak a több betegségben szenvedő időseknek. A területről minden háziorvosi praxis igénybe veheti a szolgáltatásukat. A támogatást kapó betegek körében 37 százalékkal csökkent a tervezett kórházi felvételek száma.

A Mid Nottinghamshire-ben található Better Together integrált alapellátási és aktív ellátó rendszerben nyolc közösségi team foglalkozik a betegekkel, családjukkal és a betegeket ápolókkal annak érdekében, hogy fizikai, mentális és szociális támogatást nyújtson számukra ahhoz, hogy az ápolt betegek minél tovább a a saját otthonukban maradhassanak. A területen csökkent az aktív ápolási napok száma, és csökkent a hosszú távú ápolásba és az ápolási otthonokba történő felvételek száma is.

Míg 2016-ban a két modelltípus Anglia lakosságának nyolc százaléka számára biztosított ellátást, 2020-ra ezt az arányt 50 százalékra tervezik növelni.

Forrás:
NHS England announces £101 million of new funding for new care model vanguards. 15 December 2016. https://www.england.nhs.uk/2016/12/vanguard-funding/

NHS England launches frameworks to increase integration of health and care services and improve the lives of care home residents. 29 September 2016. https://www.england.nhs.uk/2016/09/care-home-residents/
https://www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2016/09/pacs-framework.pdf

Megjelenés dátuma: 2017-01-28 09:20:28