HealthOnline cikkek

Ország: Lengyelország

Témakör: Egészségügyi reformok

Meghatározó szakaszához érkezett a lengyel egészségügyi reform

A lengyel miniszterelnök szerint az egészségügyi miniszter a kormány egyik legnehezebb reformját felügyeli, mivel az egészségügyi reformban javasolt változásokkal kapcsolatban nagyok a várakozások, jelenleg a rendszer nem jól működik.

A reform megváltoztatja az egészségügy finanszírozását. Megszüntetik az Egészségbiztosítási Pénztárat, egy elkülönített állami alapot hoznak létre az egészségügy finanszírozására, amely a törvény által garantáltan csak az egészségügy céljait szolgálhatja. Ezzel együtt növelik az egészségügyre fordított állami forrásokat, a 2018-as 4,74 százalékról 2025-ig fokozatos éves növelésekkel a GDP 6 százalékára. (Az Eurostat adatai szerint az állami kiadások GDP aránya 2014-ben Lengyelországban 4,49 százalék.)
Az intézkedések várhatóan 2018. januárjától lesznek hatályosak.

A reform elemei közé tartozik a kórházak hálózatának kialakítása, ebben a kórházakkal történő szerződések új rendszerének kialakítása, a járóbeteg szakellátás és a fekvőbeteg ellátás összekapcsolása és a megfelelő progresszivitási szintek kialakítása.

Az alapellátás átalakítására vonatkozó törvény jelenleg van társadalmi konzultáción, a konzultáció 2017 február 1-én ér véget. Egyes elemei várhatóan 2017. július 1-től lépnek hatályba. A törvényjavaslat alapja a 2016 elején kinevezett interdiszciplináris szakértői bizottság javaslata, célja a betegellátás koordinációjának fejlesztése, a háziorvosok ellátási rendszerben betöltött szerepének növelése, világos szabályozási mechanizmusok, jobb, az ellátás minőségének javítására motiváló finanszírozás kialakítása. Az alapellátás a háziorvos, a nővér és a szülésznő team munkájában tervezett, a teamet szakorvos, pszichológus, diétás nővér stb. egészítheti ki.


Forrás:

Prime Minister: We are entering decisive phase in health reform. 19.01.2017 http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/289583,Prime-Minister-We-are-entering-decisive-phase-in-health-reform
Reforma systemowa w służbie zdrowia - stan prac i nowe zadania
19.01.2017 http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/reforma-systemowa-w-sluzbie-zdrowia-stan-prac-i-nowe-zadania/
Projekt ustawy o podstawowej opiece zdrowotnej. http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12293658

Megjelenés dátuma: 2017-01-31 12:18:06