HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségpolitika

Csehország: 2017. május 31-től hatályos a dohányzás elleni törvény

2017. május 31-től tilos lesz a dohányzás a cseh éttermekben, pubokban, bárokban, egészségügyi intézményekben és iskolákban, valamint szórakozóhelyeken.

Milos Zeman elnök aláírta a dohányzás éttermekben és bárokban való tilalmáról szóló törvényt, amely május 31-én, a Dohányzásmentes Világnapon fog hatályba lépni.
Miloslav Ludvík egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy az új törvény nemcsak az éttermek és bárok vendégeit védi, hanem e létesítmények személyzetét is. Az itt dolgozó alkalmazottak hosszú távon ki vannak téve a dohányzásnak, ami káros hatással van az egészségükre. Hasonló tilalmak az EU legtöbb tagállamában már hatályban vannak.
A dohányzási tilalom minden pub-ra, étteremre, kávézóra és bárra vonatkozni fog, és nem lesz lehetőség elkülönített dohányzóhelyiségek kialakítására. Az olyan bárok, amelyek lehetőséget biztosítanak vízipipázásra, kivételt képeznek a törvény hatálya alól. A dohányzás a tömegközlekedési megállóhelyeken is tilos lesz. Az állatkertekre is vonatkozni fog a dohányzási tilalom, ugyanakkor lehetőségük lesz dohányzó területek kijelölésére.
Az egészségügyi intézményekre szintén vonatkozni fog a tilalom, a pszichiátriai osztályok zárt területeinek kivételével.
Teljes dohányzási tilalom fog vonatkozni a beltéri szórakoztató létesítményekre, így például a tánctermekre, diszkókra, kiállító- és koncerttermekre, ideértve azokat a felújított gyárépületeket, amelyek jelenleg elsődlegesen kulturális célt szolgálnak. A tilalom az iskolák belső és külső területeire is ki fog terjedni.
A törvény az alkohol értékesítésére vonatkozó szabályokat is tartalmaz. Lehetővé teszi, hogy maximum 4,3 százalékos alkoholtartalommal árusítsanak alkoholt a sporteseményeken. Az italautomatákból történő alkoholértékesítést azonban megtiltják.
Korábban is számos kísérlet történt a dohányzás éttermekben és bárokban történő betiltására, de ezek mind sikertelenek voltak, mert az ellenzők túlzottan korlátozónak tartották őket. Az utolsó kísérlet 2016 májusában bukott meg, mivel olyan paragrafust tartalmazott, amely előírta, hogy a puboknak legalább egy, a sörnél olcsóbb nem alkoholtartalmú italt kell kínálniuk. Ezt a paragrafust a törvény jelenleg elfogadott verziójából már kivették.
A törvény ellenzői azt mondják, hogy a tilalom számos vidéki kocsma tönkremeneteléhez fog vezetni, és számos faluban a kocsma az egyetlen olyan hely, ahol az emberek egybegyűlhetnek.
Csehország mostanáig az utolsó EU-tagország volt, amely a dohányzást korlátozás nélkül engedélyezte az éttermekben. A 28 uniós tagállam közül mintegy 17 teljes tilalommal rendelkezik a nyilvános helyeken történő dohányzásra vonatkozóan. A törvény elfogadását megelőző közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a cseh lakosság háromnegyede a tilalom bevezetése mellett foglal állást.
A csehek mintegy 28 százaléka dohányzik, miközben az EU-átlag 24 százalék. Csehországban évente mintegy 18 ezer dohányos hal meg idő előtt szívinfarktus, stroke vagy egyéb dohányzással összefüggő ok következtében.

Forrás: Smoking ban becomes law. Prague TV, 2017. 02. 14. http://prague.tv/en/s72/Directory/c202-Beauty-Health-Wellness/n8511-Smoking-ban-becomes-law

Megjelenés dátuma: 2017-02-21 16:30:22