HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Csehország: növelik az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértékét

A cseh kormány 2017 januárjában döntött az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás növeléséről a következő három évben, valamint a gyermekek és nyugdíjasok receptköteles gyógyszerei out-of-pocket díjának csökkentéséről.

A cseh kormány 2017 január végén elfogadta az állam által a gyermekek, nyugdíjasok és munkanélküliek után fizetett egészségbiztosítási járulékok rendszeres indexálását - jelentette be Miloslav Ludvik egészségügyi miniszter.

Az állam a következő három évben évente 3,5 milliárd cseh koronát (39,9 Mrd Ft) fog biztosítani erre a célra. Az indexálást 2019 és 2020 között a vonatkozó törvény módosításával fogják biztosítani, amelyet a Parlamentnek még el kell fogadnia. A következő évben az állam által fizetett egészségbiztosítási díj összegét egy kormányrendeletben fogják megemelni. Miloslav Ludvik egészségügyi miniszter és Andrej Babis pénzügyminiszter január elején egyeztek meg az állami egészségbiztosítási hozzájárulások növeléséről.

Az egészségügyi minisztérium eredetileg azt javasolta, hogy az állami egészségbiztosítási járulékokat 4,3 milliárd (49 Mrd Ft), 3,6 milliárd (41 Mrd Ft), ill. 3,8 milliárd cseh koronával (43,3 Mrd Ft) növeljék a következő három évben. Az egészségügyi és a pénzügyi tárca végül 3,5 milliárd cseh korona (39,9 Mrd Ft) összegű emelésről egyezett meg.

Az állami egészségbiztosítási hozzájárulás indexálására először Miloslav Ludvik elődje, Svatopluk Nemecek korábbi egészségügyi miniszter tett javaslatot, melyet akkor Andrej Babis pénzügyminiszter megvétózott, ezért a kabinet megszakította az ezzel kapcsolatos vitát.

Az egészségbiztosítási törvény módosításáról a kormány januárban döntött. A módosítás az előbbiekben taglalt indexálás mellett alacsonyabb korlátokat vezetne be az nyugdíjasok és gyermekek felírt gyógyszereinek out-of-pocket kifizetéseire vonatkozóan. A Képviselőháznak még el kell fogadnia kell ezt a törvénymódosítást. Amennyiben az új, módosított törvény hatályba lép, a 18 év alattiak és a 65 év fölöttiek esetében az éves limitek a jelenlegi 2500-ról 1000 cseh koronára (28 500 Ft-ról 11 400 Ft-ra), a 70 év fölötti nyugdíjasok esetében pedig 500 cseh koronára (5700 Ft-ra) csökkennének. A tervezett változtatások értelmében, ha a gyógyszerek out-of-pocket kiadásai meghaladnák a limitet, az egészségbiztosító társaságok visszafizetnék a limiten felüli összeget a biztosítottnak.

Forrás: Government approves health insurance indexation. Prague Monitor, 2017. január 31.
http://www.praguemonitor.com/2017/01/31/government-approves-health-insurance-indexation

Megjelenés dátuma: 2017-02-23 10:57:15