HealthOnline cikkek

Ország: Hollandia

Témakör: Forrásallokáció

A holland Számvevőszék szerint sikeres az egészségügyi kiadások növekedésének csökkentésére irányuló megállapodás

Az egészségügyi miniszter, a biztosítótársaságok, az egészségügyi szolgáltatók és a betegszervezetek a 2012-15-ös időszakra megállapodást írtak alá annak érdekében, hogy a gyógyító ellátások kiadásainak növekedését mérsékelni tudják. Ezen kiadások teszik ki az összes egészségügyi kiadás 37 százalékát Hollandiában. A megállapodásnak pénzügyi oldala és az ellátáshoz kapcsolódó intézkedésekre vonatkozó vetülete is volt. A megállapodás hatását a Számvevőszék vizsgálta.

A vizsgálat eredményei szerint a pénzügyi megállapodás sikeresnek tekinthető, mivel a kiadások növekedése jelentősen mérséklődött. Jóllehet ezekben az években az egészségügyi ellátás iránti kereslet is csökkent, ezért nehéz meghatározni, melyiknek milyen közvetlen hatása volt. Az ellátással kapcsolatos intézkedések (hatékony gyógyszerfelírás, minőségi és hatékonysági programok bevezetése, a kórházi ellátás irányából az alapellátás fele történő elmozdulás) korlátozott hatást gyakoroltak az egészségügyi kiadásokra, helyenként amennyi megtakarítást hoztak, kb. akkora beruházást igényeltek.


Forrás: Madelon Kroneman, Judith de Jong: Court of Audit: Sector agreements appear to be successful in containing healthcare expenditure. http://www.hspm.org/countries/netherlands25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-03-25 12:35:07