HealthOnline cikkek

Ország: Horvátország

Témakör: Egészségpolitika

Horvátország: tervek a kórházak funkcionális integrációjára és pótlólagos finanszírozására

A horvát egészségpolitika tervei között szerepel a kórházak funkcionális integrációja, az aktív ágyak krónikus és palliatív ágyakká történő átalakítása, az eladósodott kórházak számára pótlólagos források biztosítása, valamint a háziorvosok számának növelése.

A 2016 októberében hivatalba lépett horvát egészségügyi miniszter 2017 februárjában bejelentette a kórházak funkcionális integrációját. Ez a kórházhálózat modernizációját és fejlesztését jelentené, fókuszálva a kórházi osztályok optimalizálására, valamint az aktív ágyak krónikus és palliatív ágyakká való átalakítását, amelyekből jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő. A funkcionális integrációtól azt várják, hogy jelentős megtakarításokat fog eredményezni a végrehajtás első évében.

Emellett, az egészségügyi rendszer egyre növekvő pénzügyi deficitjének fényében, az egészségügyi miniszter kilátásba helyezte pótlólagos források biztosítását azon kórházak számára, amelyek jelenleg hátralékkal küzdenek.

Ezen túlmenően az egészségügyi tárca tervei között az alapellátás megerősítése is szerepel, amelynek keretében tervezik a háziorvosok számának 200-zal való növelését, ugyanakkor az nem világos, hogy a pótlólagos humán erőforrás honnan fog származni.

Forrás: Vajagić, M.: Plans for functional integration and additional funding for hospitals. The Health Systems and Policy Monitor, 2017. február 7. http://www.hspm.org/countries/croatia30062014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-03-28 11:11:51