HealthOnline cikkek

Ország: Norvégia

Témakör: Egészségpolitika

Norvégia 2016-2019 időszakra vonatkozó Egészségügyi és Kórházi Terve

Norvégia 2016-2019-es Egészségügyi és Kórházi Tervének céljai között szerepel a betegek megerősítése, a mentális ellátás és szerfüggők kezelésének fejlesztése, az egészségügyi ellátás megújítása, egyszerűsítése, fejlesztése, a megfelelő számú és összetételű humán erőforrás biztosítása, a minőség és a betegbiztonság javítása, a kórházak közötti koordináció és a járóbeteg ellátás fejlesztése.

A terv központi területe a betegek megerősítése és a döntéshozatali folyamatba történő bevonása. A helsenorge.no weboldal különböző információkhoz biztosít hozzáférést a betegek számára, beleértve saját egészségügyi adataikat, a szolgáltatókról, várakozási időkről szóló adatokat, a kórházválasztás lehetőségét. A betegek választása a magánszolgáltatókra is kiterjedhet.

A javasolt változások tartalmazzák a kórházak engedélyezésének egyszerűsítését, az Egészségügyi Igazgatóság felügyelete alatt egy új engedélyezési rendszer létrehozását.

Az önkormányzatok által nyújtott aktív és sürgősségi ellátást, valamit az alapellátást értékelni és erősíteni fogják. Az aktív és sürgősségi ellátásra új országos kompetencia centrumot alakítanak ki.

Az egészségügyi ellátás javítására az országos minőségi követelményeket és a kezelések standardizálását használják.
Cél a kórházi ellátás hosszának csökkentése, a stroke-os, daganatos betegek és a függőségben szenvedők számára csomagokba szervezett (egyes ellátási szinteket összekapcsoló) ellátások nyújtása.

Az egészségügyi szakemberek megfelelő biztosításának kulcsa az oktatás és a munkaerő piaci részvétel ösztönzése. A Terv az egészségügyi és az oktatási szektor szorosabb kooperációjára törekszik, a szakorvosok oktatásának új modelljeit keresi, az orvosoktól kompetenciákat kíván az ápolók irányába elmozdítani, tervezi a modern technológiák hatékonyabb használatát, amelyet az egészségügyi dolgozók jobb menedzsmentjével kapcsolna össze. A folyamatos továbbképzés és az egészségügyi dolgozók aktív időszakára vonatkozó életkori korlátok kiterjesztése az idősebb munkaerő megtartását célozza.

Forrás:
Ingrid Sperre Saunes, Anne Karin Lindahl: Summary of the National Health and Hospital Plan 2016-2019. 04/04/2017. http://www.hspm.org/countries/norway08012014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-04-12 16:27:51