HealthOnline cikkek

Ország: Ausztria

Témakör: Forrásallokáció

A kórházi járóbeteg ellátás finanszírozásának 2017-es reformja Ausztriában

Ausztriában a nonprofit kórházakban a járóbeteg ellátás finanszírozása 2017. január 1-től a nyújtott szolgáltatások alapján történhet.

Ausztriában a nonprofit kórházak által nyújtott fekvő és járóbeteg ellátást a tartományi egészségügyi alapokból finanszírozzák. A fekvőbeteg ellátás finanszírozása 1997 óta DRG jellegű rendszerben történik, az osztrák teljesítményelvű kórház-finanszírozási rendszer, az LKF, a csoportképzés a beavatkozások és a diagnózisok alapján történik.

A kórházi járóbeteg ellátás finanszírozása tartományonként különbözhet, 2017-ig főként globális költségvetésen alapult. Ezeket a globális díjakat sok esetben még az LKF 1997-es bevezetésekor határozták meg, és a nyújtott szolgáltatások változásával nem módosították.

A jelenlegi egészségügyi reform fókuszában az egynapos ellátási formában (ambuláns részlegen) történő szolgáltatásnyújtás növelése áll. Ezt a kórházi járóbeteg ellátás limitált globális költségvetéssel történő finanszírozás nem szolgálta, inkább azt ösztönözte, hogy a járóbeteg részleg helyett a fekvőn nyújtsák az ellátást. A megfelelő ösztönzés megteremtésére 2017 január 1-én vezették be a kórházi járóbeteg szektor finanszírozására a pontrendszert (ambuláns LKF), amely a betegenként fizetett fix díj és szolgáltatásonkénti vagy szolgáltatás csomagonkénti fix díj kombinációja. Az implementáció fokozatosan történik, a tartományoknak 2019-ig kell az új rendszert alkalmazniuk.Forrás: Lena Lepuschütz: The 2017 hospital outpatient care financing reform: Moving from global budgets to service-based remuneration.01/04/2017.http://www.hspm.org/countries/austria08012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-04-13 13:01:50