HealthOnline cikkek

Ország: Bulgária

Témakör: e-egészségügy

Bulgária: Országos Egészségügyi Információs Rendszer kialakítását tervezik

A projekt magában foglalja az egészségügyi regiszterek fejlesztését, a gyógyszer-terápiás szakértői rendszer és az Országos Egészségügyi Információs Rendszer online platformjának kialakítását, az elektronikus betegrekord, az e- beutaló és e-recept bevezetését.

A bolgár Egészségügyi Minisztérium projektet kezdeményezett az Országos Egészségügyi Információs Rendszer fejlesztéséről és bevezetéséről, melyet uniós támogatással, a "Jó Kormányzás" Operatív Programon keresztül kíván finanszírozni. A projekt összege 12 millió bolgár leva (6,135 millió euró), mely magában foglalja az egészségügyi regiszterek fejlesztését, a gyógyszer-terápiás szakértői rendszer és az Országos Egészségügyi Információs Rendszer online platformjának kialakítását, az elektronikus betegrekord, az e- beutaló és e-recept bevezetését.

Az Országos Egészségügyi Információs Rendszert az Országos Egészségügyi Stratégia (2014-2020) és az E-Kormányzás kialakítására vonatkozó Stratégia (2014-2020) hagyta jóvá. Habár az e-egészségügy 2006 óta szerepel az egészségpolitika napirendjén, eddig csak részleges eredményeket sikerült elérni. Az egészségügyi intézmények párhuzamos információs technológiákat és adatbázisokat működtetnek, és elektronikusan továbbítják az adatokat az Országos Egészségbiztosítási Alap és az Országos Népegészségügyi és Elemzési Központ felé. Az utóbbi két intézmény (többek között) országos szinten egyesíti az adatbázisokat. Ugyanakkor jelenleg nem létezik olyan egységesítő rendszer, amely lehetővé teszi a különböző információs rendszerek és adatbázisok közötti kommunikációt.

2016 novemberében az Egészségügyi Minisztérium rendeletet adott ki az egységesített egészségügyi standardokról, amelyeket az egészségügyi intézményeknek alkalmazniuk kell az Országos Egészségügyi Információs Rendszer bevezetésének előfeltételeként. Számos standardot, amelyek többek között az elektronikus betegrekordok kialakítására, az adatcsere biztonságára és védelmére, a felületek specifikálására, a klinikai adattárolásra vonatkoznak, 2017 novemberéig kell bevezetni.

Forrás: Dimova, A.: A step ahead to the National Health Information System (NHIS) implementation. The Health Systems and Policy Monitor, 2017.04.12. http://www.hspm.org/countries/bulgaria22042013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-04-20 13:47:48