HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségpolitika

Csehország: tervben a pszichiátriai ellátás reformja

Csehországban a pszichiátriai betegek kórházi kezelését közösségi ellátással tervezik felváltani, 100 mentális egészségügyi központ kialakítását tervezik.

Mintegy kétmillió cseh polgár szenvedett élete során valaha mentális betegségben, és több mint 600 ezer ember igényel intenzív pszichiátriai kezelést. Ugyanakkor a kórházak az utóbbi időben idejekorán hazabocsátják a pszichiátriai betegeket, a költségek csökkentése céljából. A betegeket átlagosan három hét után bocsátják haza a pszichiátriai osztályokról, miközben korábban átlagosan 50 napot töltöttek kórházi kezelés alatt. További problémát okoz a szakemberhiány: Csehországban mintegy 1200 pszichiáter praktizál, de becslések szerint további legalább 800-ra lenne szükség a 10 milliós lakosságszámú Csehországban.

Az Egészségügyi Minisztérium ígéretet tett a pszichiátriai ellátás fejlesztésére. A pszichiátriai betegek elszigetelt kórházi osztályokon való kezelését modern, nyitott mentális egészségügyi központokban történő közösségi ellátással szeretnék felváltani, amely Hollandiában sikeresen működik. A pszichiátriai reform keretében mintegy 100 mentális egészségügyi központot terveznek létrehozni. A kórházi személyzetet a kórházak számának csökkenésével fokozatosan át fogják telepíteni a mentális egészségügyi központokba - nyilatkozta Miloslav Ludvik egészségügyi miniszter és helyettese, Roman Prymula.

Azt is hozzátették, hogy a mentális egészségügyi központok megépítése 15-20 évet vesz igénybe. Az egészségügyi miniszter szerint a pszichiátria területén továbbra is a kelet-európai modell jellemző Csehországban, a nyugati-európai, közösségi ellátás felé történő elmozduláshoz azonban forrásbevonásra, valamint politikai támogatásra van szükség.

Évente az egészségügyi költségvetés mintegy 3-4 százalékát, azaz mintegy 10 milliárd cseh koronát fordítanak pszichiátriai ellátásra. Az Egészségügyi Minisztérium, az egészségbiztosító társaságok és a Cseh Pszichiátriai Társaság képviselői a tavalyi évben egy memorandumot írtak alá a források növeléséről.

Előzetes információk szerint Csehország 2023-ig a pszichiátriai reform végrehajtására mintegy 4 milliárd korona összegű támogatásban részesülhet az uniós forrásokból. E támogatások nagy részét várhatóan új intézmények megépítésére, valamint már meglévő intézmények felújítására fogják fordítani.

Martin Anders, a Cseh Pszichiátriai Társaság vezetője elmondta, hogy a mentális egészségügyi központokat 14 pilot projekt keretében fogják tesztelni. A mentális egészségügyi központokban pszichiáterekből, klinikai pszichológusokból, ápolókból és szociális munkásokból álló csapatokat fognak alkalmazni. A szociális munkások olyan problémákban segítenek majd a betegeknek, mint pl. szálláskeresés vagy adósságok rendezése. Ugyanakkor problémát jelent, hogy hiány van ezekből a szakemberekből. Martin Anders szerint az új intézmények kialakítása mellett a szakemberek oktatását érintő változtatásokra is szükség van, és az is fontos lenne, hogy vonzóvá tegyék a pszichiátriai szakterületet.

Forrás:
Czechs to have 100 mental health centres under psychiatry reform. Prague Monitor, 2017. április 12. http://praguemonitor.com/2017/04/12/czechs-have-100-mental-health-centres-under-psychiatry-reform

MfD: Czechs need more out-patient psychiatrists. 2017. április 21. http://praguemonitor.com/2017/04/21/mfd-czechs-need-more-out-patient-psychiatrists

Megjelenés dátuma: 2017-04-28 15:27:49