HealthOnline cikkek

Ország: Finnország

Témakör: e-egészségügy

Elektronikus vényfelírás Finnországban

Finnországban a receptek 99 százaléka elektronikus formájú, a betegek a My Kanta weboldalakon (http://www.kanta.fi/) tudják a receptjeiket megtekinteni.

2017. január 1-től kell a vényeket elektronikus formában kitölteni Finnországban. 2017 januárjában 2,9 millió receptet bocsátottak ki. Az e-recept lehetővé tette, hogy a döntéshozók teljes képet kapjanak a kibocsátott vényekről és arról, ezeket milyen arányban váltották ki a patikákban. A My Kanta oldalain a betegek azt is nyomon követhetik, van-e olyan receptjük, amit nem váltottak még ki.

Lehetőség van arra is, hogy telefonon keresztül vagy papír formában bocsássanak ki recepteket. Ezt a lehetőséget a technikai kapcsolódási problémák, vagy a sürgős gyógyszerkezelés esetére tartották fenn. Ezek száma alacsony, 2017 januárjában 46300 volt.

Forrás: Prescriptions almost fully electronic due to change in legislation at the turn of the year. 3 Mar 2017 https://www.thl.fi/en/web/thlfi-en/-/prescriptions-almost-fully-electronic-due-to-change-in-legislation-at-the-turn-of-the-year

Megjelenés dátuma: 2017-05-11 15:38:43