HealthOnline cikkek

Ország: Ausztria

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Ausztria: egészségügyi humán erőforrás regisztert vezetnek be

Ausztriában 2018-tól bevezetik az egészségügyi szakemberek regisztrációját.

Egy 2016-ban elfogadott törvény értelmében Ausztriában kötelező regisztrációt vezetnek be az egészségügyi szakemberekre vonatkozóan. A jövőben az összes egészségügyi dolgozónak regisztráltatnia kell magát, beleértve az ápolási és hosszú távú ápolási szakembereket, fizioterapeutákat és logopédusokat, mielőtt megkezdi a praktizálást Ausztriában. Az egészségügyi szakemberek regisztrációjáról szóló törvény 2017. január 1-én lépett hatályba.

A regisztráció 2018 második felében veszi majd kezdetét, a folyamatot a Munkaügyi Kamara és az Osztrák Népegészségügyi Intézet (Gesundheit Österreich GmbH) közösen fogja koordinálni. Jelenleg a folyamat technikai előkészítése, valamint az adatvédelmi intézkedések kidolgozása zajlik, hogy lehetővé tegyék az új regiszter időben történő elindulását. A regisztráció online és ingyenes lesz.

Az egészségügyi humán erőforrás regiszter elő fogja segíteni az egészségügyi szakemberek jobb láthatóságát és elismerését, valamint első ízben teszi lehetővé a képzettségi szintekről történő, átfogó térkép készítését az osztrák egészségügyi rendszerben. Ezen felül, a regiszter megkönnyíti az európai standardoknak megfelelő minőségbiztosítási intézkedéseket az egészségügyi rendszerben. A regiszter csökkenti azon egészségügyi szakemberek adminisztratív terheit is, akik külföldön szeretnének munkát vállalni, vagy Ausztriában keresnek új munkahelyet.

Forrás: Schmidt, E.: Launching a Register of Health and Care Professionals in Austria, The Health Systems and Policy Monitor, 2017. május 15. http://www.hspm.org/countries/austria08012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-05-20 13:38:33