HealthOnline cikkek

Ország: Szlovákia

Témakör: Minőségügy

Kórházi rangsorok Szlovákiában

Szlovákia mindhárom egészségbiztosítója (egy állami és két magán) rendszeresen publikálja a legjobb és legrosszabb egészségügyi intézetek listáját. A rangsorok a betegek véleményén alapulnak, a betegelégedettség mérését jogszabály írja elő. A betegelégedettség az egészségügyi ellátás minőségének egyik legfontosabb indikátora. Az eredményekből a szolgáltatókon kívül pl. a szerződéskötéseknél a biztosítók is profitálhatnak, és a betegek intézmény választását is elősegítik.

A közelmúltban megjelent két rangsor (a Dovera és az Union magánbiztosítók közlésében, e két magánbiztosító nyújt az Állami Biztosítótársaság mellett kötelező biztosítást Szlovákiában) hasonló eredményeket hozott.

A Doveránál 7000 elmúlt évben kórházban kezelt beteg véleményének felmérése alapján az egyetemi és oktató kórházak közül a betegek a besztercebányai Gyermek Oktatókórházzal a leginkább elégedettek és a pozsonyi Gyermek Oktatókórházzal a legkevésbé. Az általános kórházak közül a kassai Kosice-Saca Kórház kapta a legjobb helyezést, és a besztercebányai kerületben lévő Velky Krtís (Nagykürtös) kórháza a legrosszabbat.
A betegek a szakkórházakkal vannak leginkább megelégedve. A legjobb eredményt az Országos Diabetológiai és Endokrinológiai Intézet kapta (L'ubochna - Fenyőháza , Zsolnai kerület, http://www.nedu.sk/), ahol főként diabéteszben szenvedő betegeket kezelnek.
A másik magasan értékelt intézet az ORL Humenné (Eperjesi kerület, http://www.orlhe.sk/sk/o-nas, amely fül- orr, gégészeti megbetegedések gyógyítására specializálódott. A legrosszabb helyezést a Kremnicában (Körmöcbánya) található pszichiátriai kórház tudhatja magáénak.

Az értékelések egytől ötig tartó skálán történtek, ahol az egy a legjobb eredmény. Az átlagos osztályzat 2016-ra 1,64 volt, az előző évi 1,66-hez képest kismértékben javult. A válaszadók a legkevésbé a hotelszolgáltatásokkal elégedettek, a leginkább pedig az orvosok és az ápolók munkájával.

Az Union biztosító 1520 2016-ban hospitalizált beteget kérdezett meg telefonos felmérés alapján a véleményéről. Az értékelés ugyanazon skálán történt, mint a Doveránál, az átlagos pontszám 1,66 volt, az előző évben 1,61. Náluk nem voltak az intézetek kategóriák szerint (oktató kórház, általános kórház, szakkórház) külön kezelve, így a legtöbb pontot a Doveránál is jóra értékelt Országos Diabetológiai és Endokrinológiai Intézet kapta, valamint Michalovce (Nagymihály) pszichiátriai Kórháza és az ORL Humenné. A legrosszabbak Pezinok Philippe Pinel Pszichiátriai Kórháza, a pozsonyi Gyermek Oktatókórház és Myjava kórháza. A pozsonyi Gyermek Oktatókórház szóvívője szerint a saját felméréseiken sem kapnak jó eredményeket. A szülők gyermekeik kórházi kezelése alatti benttartózkódási feltételek, körülmények problémáit teszik leggyakrabban szóvá. Bár az intézmény foglalkozik ennek megoldásával, lehetőségeik végesek. Az elmúlt évben a hospitalizált gyerekek szülei 60 százalékának biztosították, hogy bent tartózkodjanak gyermekükkel a kórházban.

Az Általános Egészségbiztosító még jelenleg dolgozza fel a felméréseket. 2015-ben az ORL Humenné, a nyitrai Kardiológiai Központ, a besztercebányai Mammacentrum sv.Agáty ProCare kapta a legjobb értékeléseket, a zsolnai és galántai Szent Lukács Kórház és poliklinika és a Hnús»a-i GEMERCLINIC a legrosszabbakat. Az Általános egészségbiztosító 20 ezer beteget kérdezett meg, a válaszadók aránya 29 százalék volt.


Forrás:
Hospital rankings offer necessary feedback. 13. Apr 2017 https://spectator.sme.sk/c/20507991/hospital-rankings-offer-necessary-feedback.html

Mammacentrum a Detská fakultná nemocnica opä» medzi najlepąími. 6. apr 2017 https://nasabystrica.sme.sk/c/20502438/mammacentrum-a-detska-fakultna-nemocnica-opat-medzi-najlepsimi.html#ixzz4i6L8CjGj

Megjelenés dátuma: 2017-05-27 09:48:27