HealthOnline cikkek

Ország: Horvátország

Témakör: Egészségpolitika

Horvátország: reformprogram az egészségügyi rendszer fenntarthatóságának megteremtésére

A horvát kormány idén Országos Reformprogramot fogadott el, melynek középpontjában a kórházak szerkezetátalakítása és az egészségügyi rendszer finanszírozásának fenntarthatóvá tétele áll.

A horvát kormány 2017-ben Országos Reformprogramot fogadott el, amely az egészségügyi rendszer fenntarthatóságának megteremtésére és a felhalmozott tartozások rendezésére fókuszál. A reformprogram magában foglalja a kórházak szerkezetátalakítási tervét, melynek fő célkitűzései az ellátások minőségének fejlesztése, a betegeredmények javítása, a betegelégedettség növelése, valamint a rendszer hosszú távú racionalizálása. A terv értelmében a kórházaknak elsősorban négy fő területen kell fekvőbeteg-ellátási tevékenységet ellátniuk a jövőben (belgyógyászat, sebészet, gyermekgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat), más szolgáltatások esetében a funkcionális integráció különböző modelljeit fogják kialakítani. A kórházak szerkezetátalakítását elsősorban uniós forrásokból tervezik végrehajtani.

A szerkezetátalakítás fő célkitűzései között szerepel a nappali ellátási és egynapos sebészeti ellátás arányának növelése, a funkcionális integráció, azaz bizonyos tevékenységek főbb kórházakba történő központosítása, a járóbeteg-ellátásban nyújtott szolgáltatások arányának növelése, valamint az aktív sebészeti osztályokra történő betegfelvételek legalább 10 százalékos csökkentése.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a betegek közel 20 százaléka nem jelent meg orvosánál az előre lefoglalt időpontban, így további fontos cél a várakozási idők racionalizálása és csökkentése a gyorsabb diagnózis és az egyszerűsített időpont-foglalási rendszeren keresztül, mely SMS-értesítőt küld a betegek számára.

Mivel a kórházak többsége egész évben tartozásokat halmozott fel, bevételnövelésre és a kiadáscsökkentésre irányuló intézkedéseket szintén végre kívánnak hajtani. Az orvosok keresetei jelentős hányadát képezik a kórházak kiadásainak, ezért a munkavállalói kiadások ellenőrzésének, valamint a munkavállalói teljesítmény mérésének kialakítása a költségek további racionalizálásának kulcsfontosságú tényezőjét képezi. A túldiagnosztizálás és a túlszámlázás jelentős mértékben hozzájárul a kórházak növekvő tartozásaihoz, amelyek felszámolásához nélkülözhetetlen a következetes minőségbiztosítási rendszer bevezetése a kórházakon belül.

Habár az állami kórházak non-profit intézmények, egyrészt kívánatos, másrészt törvényi jogosultság az extra bevétel realizálása. Ezt hatékonyabb kórházi számlázási rendszerrel, az out-of-pocket kifizetésekre vonatkozó fejlettebb számlázással, valamint a kötelező egészségbiztosítási csomagon kívüli szolgáltatások nyújtásával lehet elérni. A végső cél a pénzügyi fenntarthatóság megteremtése az Országos Egészségbiztosítási Alapból származó forrásokon kívüli bevételek növelése révén.

A reformprogram további intézkedéseket is tartalmaz, így például a fiatal orvosok hazai karrierépítésének ösztönzésére, a rezidensképzésbe való gyorsabb és könnyebb felvételre, az orvosok élethossziglani tanulásra és szakmai képzésre történő motivációjára vonatkozóan.

Forrás: Pavić, N.: The National Reform Programme 2017 aims to address sustainability of the health care system. The Health Systems and Policy Monitor, 2017. 05.30. http://www.hspm.org/countries/croatia30062014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-06-22 13:51:34