HealthOnline cikkek

Ország: EU

Témakör: EU egészségügy

Az észt EU-elnökség egészségpolitikai prioritásai

Az adatok szabad áramlásának előmozdítása az észt EU-elnökség legfontosabb egészségügyi prioritása, ugyanakkor a káros alkoholfogyasztás leküzdésére is figyelmet kíván fordítani.

2017 második félévében Észtország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az észt egészségügyi és munkaügyi miniszter, Jevgeni Ossinovski mutatta be az észt soros elnökség egészségpolitikai prioritásait az Európai Parlament Környezetvédelmi, Népegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának. Az észt kormány soros elnöksége idején egyezményt kíván kialakítani az adatalapú innovációról az e-egészségügy területén, valamint a káros alkoholfogyasztás leküzdéséről.

"A digitális Európa és az adatok szabad áramlása az észt EU-elnökség egyik legfontosabb prioritása. A digitális megoldások jobb lehetőséget biztosítanak az emberek számára az egészségi állapotukra való odafigyelésre, valamint segítik az egészségügyi szakembereket az ellátás minőségének fejlesztésében. Minden egyes embernek jogosultságot kellene adni arra, hogy könnyen hozzáférhessen a saját egészségügyi adataihoz, és dönthessen adatai felhasználásáról. Az Európai Uniónak eszközöket kellene biztosítania az adatok biztonságos és kényelmes felhasználásához minden tagállamban. Az egyéni és kollektív előnyök kiaknázása érdekében okosnak kell lennünk abban, hogy milyen módon használjunk fel ekkora egészségügyi adatmennyiséget" - nyilatkozta Jevgeni Ossinovski. Az észt EU-elnökség tárgyalássorozatot kíván indítani az e-egészségügy területén történő együttműködés és koordináció előmozdítása érdekében, hogy megteremtsék az egészségügyi adatok kezelési, kutatási és innovációs célból történő szélesebb körű felhasználásának és határokon átnyúló áramlásának szükséges előfeltételeit, és előmozdítsák az adatalapú innovációt az egészségügyben. Ennek érdekében az észt elnökség gyakorlati megoldásokon alapuló uniós együttműködést kíván kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy az emberek elektronikusan hozzáférhessenek adataikhoz, és nagyobb ellenőrzést gyakorolhassanak az egészségügyi adataik felhasználása fölött.

Az észt egészségügyi és munkaügyi miniszter a káros alkoholfogyasztás leküzdésének fontosságát is hangsúlyozta. "Az EU Tanácsának soros elnökeként Észtország fontosnak tartja, hogy vitát indítson a szeszes italok címkézéséről, mivel ez nyilvánvalóan egy határon átnyúló kérdéskör, ahol uniós szinten több eredményt lehetne elérni". Ossinovski azt is hangsúlyozta, hogy az egységes piac a közös uniós szabályokon és szabályozásokon alapul. "Ugyanez a helyzet azokkal a biztonsági követelményekkel, amelyeket számos fogyasztói termék, így például a játékok, kozmetikumok, dohánytermékek, illetve gyógyszerek esetében vezettek be az EU-ban. Miért ne lehetne közös szabályozás a szeszes italokra vonatkozóan is? Becslések szerint az alkoholfogyasztás társadalmi költségei éves szinten a 372 milliárd eurót is elérhetik." - tette hozzá a miniszter.

Egy 2016-os Eurobarométer felmérés szerint az európaiak egészségüket és szociális biztonságukat a negyedik legfontosabb kérdésnek tekintik saját országukban (a munkanélküliség, a bevándorlás és a gazdasági helyzet után), azaz ugyanolyan fontosnak, mint a terrorveszélyt.

Az észt EU-elnökség egy e-egészségügyről szóló, magas szintű konferenciát is szervez, mely 2017. október 16-18-án kerül megrendezésre (www.ehealthtallinn2017.ee), a káros alkoholfogyasztás határon átnyúló aspektusaival kapcsolatos elnökségi konferenciát pedig október 30-31-én Tallinnban fogják megtartani.

Forrás:

Estonian presidency's priorities in health are tackling harmful use of alcohol and advancing digital innovation in health, 2017.07.12. https://www.eu2017.ee/news/press-releases/estonian-presidencys-priorities-health-are-tackling-harmful-use-alcohol-and

Programme of the Estonian Presidency of the Council of the European Union. 1 JULY 2017 - 31 DECEMBER 2017. https://www.eu2017.ee/sites/default/files/2017-06/EU2017EE%20Programme_0.pdf

Megjelenés dátuma: 2017-08-24 15:18:43