HealthOnline cikkek

Ország: Észtország

Témakör: Népegészségügy

HPV védőoltás Észtországban

Észtország, Litvánia és Lengyelország az a három EU tagország, ahol mindeddig hiányzott a HPV (humán papillomavírus) oltás az országos immunizációs programból. Ugyanakkor a méhnyakrák incidenciája és a méhnyakrák okozta halálozás Észtországban az EU tagországok között a legmagasabbak közé tartozik. Egy korábban elvégzett költséghaszon elemzés nem támogatta a három dózisú védőoltás bevezetését, a QALY (életminőséggel korrigált életévek) magas költsége miatt, egy 2015-ös, két dózisú oltásra irányuló elemzés viszont kedvező eredményeket mutatott ki, melynek következtében a HPV oltás bekerült az országos programba.

2018-tól a 12 éves lányok részesülnek az iskola egészségügyi ellátás keretében állami költségvetésből finanszírozott két dózisú HPV oltásban, az első két évben rajtuk kívül a 13-14 éves lányok is megkapják az oltást. Az oltás éves költségét egy millió euróra becsülik. Az oltástól a HPV prevalencia, méhnyakrák incidencia csökkenését és az egészségügyi kiadások mérséklődését várják.

Forrás: Riina Sikkut: HPV- vaccination added to the national immunisation schedule. http://www.hspm.org/countries/estonia05112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-08-25 15:34:25