HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: változások az ápolói képzésben

2017 szeptemberétől a korábbinál rövidebb idő - 4+1 év - alatt szakképzett ápolói végzettséget lehet szerezni.

2017 áprilisában a Cseh Képviselőház elfogadta a "szakképzett ápolók" képzési követelményeinek módosításait. A változtatások 2017 szeptemberében lépnek hatályba, és az egészségügyi oktatási intézmények jelenlegi és jövőbeni tanulóira is alkalmazandóak lesznek. Az egészségügyi középiskolában végzett ápolóknak egy éves kiegészítő képzésen kell részt venniük magasabb szintű szakiskolában (ezekben az intézményekben a középiskola utáni képzést nyújtanak, és a felsőoktatás egy külön ágát képviselik az egyetemek/főiskolák mellett). Jelenleg a szakképzett ápolói végzettség megszerzéséhez négy év középiskolai képzést, valamint további három év alapszakos (BA) főiskolai képzést vagy három év kiegészítő szakiskolai képzést (Dis) kell elvégezniük.

2004-et megelőzően a négy éves egészségügyi középiskolai képzés elegendő volt a szakképzett ápolói végzettség megszerzéséhez. Az új törvény értelmében azoknak, akik szakképzett ápolóként dolgoznak régóta, és csak egészségügyi középiskolai végzettséggel rendelkeznek, nem kell eleget tenniük az új képzési követelményeknek.

Az új, 4+1 éves képzési modelltől azt várják, hogy hosszú távon több ápoló fog végezni és bekerülni a fekvőbeteg-ellátásba, mint a korábbi, 4+3 éves modellben. Jelenleg kétségbeejtő hiány van ápolókból a kórházak fekvőbeteg-osztályain, ami bizonyos esetekben az osztályok fennmaradását is veszélyezteti. Csehországban 1000 főre 8 gyakorló ápoló jut, ami az EU-átlag (8,4) alatti.

Ahhoz, hogy az ápolói szakma ne értékelődjön le, az egészségügyi középiskolai tananyag átalakítására van szükség - állítják az új jogszabály ellenzői. 2004 után ugyanis a szakmai tárgyak aránya az egészségügyi középiskolákban 65 százalékról 40 százalékra csökkent, mivel a szakmai tananyag nagy részét a főiskolák és a középiskola utáni kiegészítő képzést nyújtó intézmények vették át.

Forrás: Votápková, J.: Changes in the educational requirements of nursing studies. The Health Systems and Policy Monitor, 2017.07.20. http://www.hspm.org/countries/CzechRepublic10122015/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-08-30 11:40:55