HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Németország: lassan történik a rákregiszterek kialakítása

Németországban 2013-ban törvény született a rákszűrés fejlesztéséről, valamint regionális rákregiszterek kialakításáról, azonban az intézkedések végrehajtásának folyamata lassan halad előre.

A Kötelező Betegpénztárak Csúcsszervezete (GKV-Spitzenverband) által készített elemzés azt sugallja, hogy a tartományok meglehetősen lassan végzik a 2013-ban elfogadott Rákszűrésre és Rákregiszterekre vonatkozó Törvény végrehajtását. A törvény előírja, hogy minden tartomány léptessen működésbe regionális klinikai rákregisztereket, az ellátás minőségének és hatékonyságának fejlesztése érdekében. 2017 közepén a rákregiszterek kialakítását a folyamatot támogató szövetségi törvények hiánya, valamint az adatgyűjtés és -feldolgozás területén jelentkező problémák késleltetik.

A 2013-ban elfogadott, Rákszűrésre és Rákregiszterekre vonatkozó Törvény elő kívánja segíteni a méhnyakrák- és vastagbélrák-szűrés fejlesztését a már létező szűrőprogramok szisztematikus lakossági alapú programokká történő továbbfejlesztésével. Habár Németország egyike annak az öt országnak, amelyek a legmagasabb ráktúlélési aránnyal rendelkeznek a mellrák, méhnyakrák és a vastagbélrák vonatkozásában, a túlélési ráták javításában még mindig van potenciál, mivel a szűréseken való részvételi arány mind a méhnyakrák, mind a mellrák esetében az EU-átlag alatt van.

Forrás: Spranger, A.: Implementation of Cancer Registries remains slow. The Health Systems and Policy Monitor, 2017. 05. 30. http://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-09-02 09:53:04