HealthOnline cikkek

Ország: Ausztria

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Új alapellátási törvény Ausztriában

Több éves tárgyalások után 2017. augusztus 3-án életbe lépett az új alapellátási törvény Ausztriában. A törvény jogi kereteket nyújt az alapellátás új koncepció szerinti, multiprofesszionális és interdiszciplináris teamekben történő nyújtására.

A törvény több tekintetben az alapellátás erősítését célozza. Ezek közé tartozik a hosszabb rendelési idő biztosítása is.

Az osztrák egészségügy erőteljesen kórházcentrikus, a legtöbb háziorvos egyedül praktizál. Az alapellátás megerősítése az egészségügyi reform egyik legfontosabb célkitűzése. A jelenlegi törvény koncepcióját még 2014-ben fogadták el (https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=3311) a koncepciót több pilot projekten keresztül is tesztelik. Ilyen projekt a bécsi Medizin Mariahilf alapellátási csoportpraxis is (http://www.medizinmariahilf.at/).

Forrás: Lena Lepuschütz: New Primary Healthcare Law aims at the establishment of multi-professional and interdisciplinary teams.03 August 2017. http://www.hspm.org/countries/austria08012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-10-06 13:53:50