HealthOnline cikkek

Ország: Izrael

Témakör: Népegészségügy

Izrael - Az egészséges táplálkozás elősegítése

Más fejlett országokhoz képest Izraelben rosszabbak az elhízottak arányára és az elhízással kapcsolatos morbiditásra vonatkozó mutatók. Mindez az egészségügyi kiadások növekedését is okozza. 2016-os adatok szerint a gyermekek 30, a felnőttek 60 százaléka túlsúlyos. A lakosság 8 százaléka cukorbeteg, a szegény lakosság körében ez az arány 25 százalék. Az OECD országok között Izraelben a második legmagasabb az elkerülhető halálozások aránya a nem kezelt diabétesz következtében, és az ország a negyedik helyen áll a cukros üdítőitalok napi fogyasztásában.

Az Egészségügyi Minisztérium az egészséges táplálkozás elősegítését célzó szakpolitika kialakítására a minisztériumok képviselőiből, kutatókból, egészségügyi szakemberekből, élelmiszeripari szakpolitikusokból, a lakosság képviseletéből stb. álló interdiszciplináris bizottságot állított fel. Különös figyelmet fordítottak a közvélemény megismerésére, erre interneten keresztüli felméréseket és fórumokat, fókusz csoportos megkérdezéseket szerveztek.
Mindezek eredményeképpen megszületett egy program, amely szerint az állam felelőssége egy olyan környezet kialakítása, amely elősegíti az egészséges táplálkozást.

A program a következő elemeket tartalmazza:
1. Az élelmiszerek cimkéin a táplálkozási információk kötelező feltüntetése, az egészséges és nem egészséges élelmiszerek világos megkülönböztetése a csomagolás segítségével,
2. A gyermekek számára a nem egészséges élelmiszerek reklámjának tilalma
3. Az élelmiszergyártók ösztönzése az egészségesebb élelmiszerek előállítására
4. Az egészséges élelmiszerekhez való gazdasági hozzáférés javítása, a gyümölcsök, zöldségek és egyéb egészséges ételek támogatása vagy az egészségtelen élelmiszerek adóztatása mellett
5. A közintézményekben, például az iskolákban, a hadseregben, a börtönökben és a minisztériumokban és a nagy magánszektorbeli munkaadóknál, például a légiközlekedési ágazat létesítményeiben felszolgált élelmiszerek tápértékének javítása
6. Az egészséges táplálkozás oktatásának beépítése a kisgyermekek iskolai tanterveibe


Forrás: Ruth Waitzberg: Creating an environment to encourage healthy diets. 27/09/2017 http://www.hspm.org/countries/israel25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-10-06 15:30:51