HealthOnline cikkek

Ország: Norvégia

Témakör: Egészségpolitika

Új fejlemények a személyre szabott orvoslásban, Norvégiában

A Norvég Egészségügyi Igazgatóság 2016 júniusában tette közzé a 2017-2021-es időszakra szóló, személyre szabott orvoslásra vonatkozó stratégiát. A stratégiát a helyi és nemzetközi kezdeményezések figyelembe vételével a kórházakkal és más érdekeltekkel együttműködve alakították ki.

A személyre szabott orvoslás az egyes betegek genetikai információit használja fel a célzottabb diagnosztika és kezelés érdekében, a nem hatékony kezelések elkerülésére. Ehhez korszerű berendezésekre, multidiszciplináris megközelítésre és magas szintű szakértelemre van szükség. Jelenleg főként a ritka betegségek és a rák területén használják.

A stratégia öt területet ölel fel:

- Szakértelem és információ,
- Minőség, tudományos és klinikai fejlődés,
- Egészségügyi nyilvántartások, regiszterek,
- információs és kommunikációs technológia,
- Kutatás és innováció.

E területek mindegyikére konkrét ajánlásokat kínálnak. Például a szakértelem és az információ tekintetében a stratégia a személyre szabott orvosláshoz kapcsolódó regionális forrásközpontok országos hálózatának létrehozását, a genetikai tanácsadás országos kompetencia-standardjainak kidolgozását ajánlja, valamint a személyre szabott orvoslás oktatásban és a lakosság tájékoztatásában történő szerepeltetését tartalmazza.

2017-ben a Norvég Egészségügyi Igazgatóság a stratégia nyomonkövetése részeként az alábbi projekteket hozta létre:
- Ritka betegségek: a kórházi genomikai vizsgálatok harmonizálása az ország egész területén;
- Rák: az örökletes rákra irányuló figyelem növelése a nemzeti irányelvekben és a molekuláris patológia alkalmazásának országos harmonizálása;
- Oktatás: a releváns oktatási programok tantervének megerősítése a személyre szabott orvoslás területén;
- Információ: a személyre szabott orvoslásra vonatkozó független és kiegyensúlyozott információ biztosítása a lakosság és az egészségügyi szakemberek számára, figyelembe véve az érintett csoportok információs igényeit;
- Nyilvántartások: a jelenlegi jogi keretek megvizsgálása a betegek genetikai adatait tartalmazó klinikai nyilvántartások létrehozása céljából.

A fentieken kívül a Regionális Egészségügyi Hatóságok két projektje kapott 2017-ben költségvetési támogatást: a genetikai variációk gyakoriságáról anonim adatbázis létrehozása; valamint a személyre szabott orvoslással foglalkozó regionális forrásközpontok nemzeti hálózatának kialakítása.

Forrás: Ingrid S. Saunes: New developments in the area of personalised medicine. 29/09/2017
http://www.hspm.org/countries/norway08012014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-10-07 11:00:49