HealthOnline cikkek

Ország: Lengyelország

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Alapellátásról szóló törvénytervezet Lengyelországban

2017. augusztus 24-én a lengyel kormány elfogadta az alapellátásról szóló törvénytervezetet. A reform célja, hogy átfogó és magas színvonalú, betegközpontú alapellátást biztosítson; növelje a megelőzés és az oktatás szerepét; az alapellátás szervezetének fejlesztésén, a különböző ellátási szinteken nyújtott ellátás koordinációján és az ellátás folyamatosságának biztosításán keresztül javítsa az ellátást.

A törvénytervezet szerint az alapellátó orvos (háziorvos) ápolóval és szülésznővel együtt dolgozik és koordinálja a betegellátást. A háziorvos kapcsolatot tart a kórházi tartózkodás alatt betegeket kezelő szakorvosokkal is.

Az alapellátás finanszírozása továbbra is fejkvótán alapul. Ezt a koordinált ellátás nyújtását támogató finanszírozás, a megelőző ellátás biztosításához kapcsolódó tevékenységalapú finanszírozás és a betegellátás eredményétől és a nyújtott ellátás minőségétől függő ösztönzők egészítik ki.

A törvénytervezet szerint háziorvosi specializációval rendelkező orvosok vagy a II. fokozatú általános orvosok dolgozhatnak az alapellátásban. A kevés háziorvos miatt 2024 végéig az I. fokozatú általános orvos vagy belgyógyász is dolgozhat háziorvosként. A gyermekorvosok 18 év alatti (2025 után 7 év alatti) gyermekek háziorvosaként dolgozhatnak.

A reform bevezetését 2019. december 31-ig tesztelik az Országos Egészségbiztosítási Alap (Narodowy Fundusz Zdrowia) és a Világbank együttműködésében, a 2014-2020-as Tudásfejlesztés Operatív Program keretében.

Forrás: Katarzyna Badora-Musiał, Iwona Kowalska-Bobko: Adoption of draft law on primary healthcare. 15/09/2017
http://www.hspm.org/countries/poland27012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-10-07 12:09:27