HealthOnline cikkek

Ország: Horvátország

Témakör: Egészségügyi reformok

Horvátország: prioritás várólisták bevezetése

Horvátországban nyáron kísérleti jelleggel új várólista-menedzsment rendszert vezettek be, amelyen belül prioritást élveznek a gyanítottan súlyos betegségben szenvedő betegek.

2017 nyarán a horvát egészségügyi minisztérium új várólista-menedzsment rendszer elindítását kezdte meg kísérleti jelleggel Zágráb négy kórházában. A három hónaposra tervezett kísérleti periódust követően országszerte bevezetik az új rendszert. Az új rendszeren belül kialakított "prioritás várólistán" olyan betegek szerepelnek majd, akik esetében felmerül a gyanú, hogy súlyos betegségben, például tumorban szenvednek, amely bár nem jelent azonnali életveszélyt, de gyorsított diagnózist igényel. Az új várólista rendszer előirányozza a meglévő várólistákon a helyek 10 százalékának fenntartását azok számára, akik esetében felmerül a súlyos betegség gyanúja. A "prioritás várólistán" szereplő betegeket a háziorvos szakorvoshoz utalja. A szakorvosi konzultációra a beutalástól számított három napon belül sort kell keríteni, és a szakorvos által elrendelt összes diagnosztikai vizsgálatot, valamint a kezelést meg kell kezdeni egy hónapon belül.

Forrás: Džakula, A.: Introduction of priority waiting lists. The Health Systems and Policy Monitor, 2017. 09. 27. http://www.hspm.org/countries/croatia30062014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-10-12 16:10:36