HealthOnline cikkek

Ország: Dánia

Témakör: Forrásallokáció

Dánia: új egyezmény a háziorvosi ellátás finanszírozásáról

A Dán Régiók és háziorvosok új, három évre szóló szerződést kötöttek, amely differenciált fejkvóta bevezetése révén nagyobb támogatást nyújtana magasabb betegségteherrel küzdő, valamint a háziorvos-toborzás terén nehézségekkel küzdő területek számára.

2017 szeptemberében a Dán Régiók és a Dán Háziorvosok Szervezete új, három évre szóló egyezményt kötöttek, amely lefekteti az ellátás nyújtásának és finanszírozásának feltételeit. Az egyezményben új elemként szerepel a differenciált fejkvóta bevezetése, amely magasabb finanszírozást nyújtana a magas betegségteherrel rendelkező területek, illetve az olyan térségek számára, amelyek nem vonzóak a fiatal háziorvosok számára. Ezen célokra összesen 60 millió dán koronát (2 483 millió Ft-ot) allokálnak. Összességében véve, a háziorvosi ellátásra szánt költségkeretet 660 millió dán koronával (27 317,4 millió Ft-tal) növelik, ami azt jelenti, hogy több mint 7,5 milliárd dán koronát (310,425 milliárd Ft-ot) fognak a háziorvosi ellátásra fordítani a következő három évben.

Az egyezmény megerősíti az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy az alapellátásban is kezelhető eseteket a kórházi ellátás helyett az alapellátásban lássák el, valamint megkönnyítsék az otthoni ellátáshoz való hozzáférést a sérülékeny csoportok és a krónikus betegek számára. Emellett a megállapodás magában foglalja a 2-es típusú diabéteszben, krónikus obstruktív tüdőbetegségben és daganatos betegségekben szenvedő betegek ellátásának fejlesztését, valamint a kórházi elbocsátás után a háziorvos nyomon követési szerepének megerősítését. Minőségbiztosítási programot, valamint a 2-es típusú diabéteszben, a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, valamint a derék fájdalomban szenvedő betegek számára elektronikus betegút programot is be fognak vezetni.

Forrás: Christiansen, T.: New agreement between GPs and Danish Regions. The Health Systems and Policy Monitor, 2017.10.09. http://www.hspm.org/countries/denmark27012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-10-17 15:19:37