HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Németország: elfogadták az ápolói szakmákra vonatkozó reformtörvényt

Egy új német törvény integrálja a meglévő kórházi, gyermek- és idősgondozó ápolói képzéseket, nagyobb átjárást biztosítva ezáltal a szakmák között.

A kórházi ápolók, gyermekgondozó ápolók és az idősgondozó ápolók képzését egy 2017 júliusában elfogadott, ápolói szakmákra vonatkozó törvény integrálja. A törvény az említett három ápolói szakképző programot egy standardizált, általános ápolói képzést nyújtó kétéves programba fogja illeszteni. Ezt követően a harmadik évben a képzésben részt vevők választhatnak, hogy folytatják-e az általános ápolói képzést, vagy specializálódnak az idős-, illetve gyermekgondozó ápolói szakmára. A segédápolói képzést is beleszámítják az ápolói képzésbe. A törvény célja, hogy megreformálja az ápolói képzést, standardizálja az ápolói szakmát Németországban, valamint felkészítést nyújtson az ápolók számára a pozíciók közötti váltáshoz vagy az előmeneteli lehetőségekhez.

A törvény azt is célozza, hogy több ápoló számára vonzóvá tegyék az idősgondozást, ugyanis a geriátriai ápolói képzés díjainak eltörlése is szerepel a törvényben. Az új képzési program első éve 2020. január 1-jén indul, elegendő időt adva az ápolói képzést biztosító intézményeknek az változásokra való felkészülésre. Hat évvel az új képzés megkezdését követően felül fogják vizsgálni, hogy az idős-, illetve gyermekgondozó ápolói szakmákra továbbra is szükség van-e.

Forrás:

Blümel, M.:Nursing Profession Reform Act Adopted. The Health Systems and Policy Monitor, 2017.09.01. http://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx

Pflegeberufegesetz. Német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium. https://www.bundesgesundheitsministerium.de/themen/pflege/pflegeberufegesetz.html

Megjelenés dátuma: 2017-10-25 15:56:19