HealthOnline cikkek

Ország: Kínai Népköztársaság

Témakör: Egészségpolitika

Kína: az egészségügy Hszi Csin-ping prioritásai között

A 2017. októberi 18-i héten Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, a KKP főtitkára elnökölt a Kínai Kommunista Párt 19. kongresszusán. Hszi hozta létre az Egészséges Kína kezdeményezést az alapellátás, az egészségbiztosítás és a kórházak menedzsmentjének korszerűsítése érdekében.

Hszi a kínai társadalom alapvető ellentmondásának tartja a kiegyensúlyozatlan fejlődés és a polgárok jólét iránti növekvő igényei közötti feszültséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy foglalkozni kell az oktatás, a jövedelmek, az egészségügyi ellátás, a lakhatás és a környezet elégtelenségeivel. A három évtizedes kétszámjegyű GDP-növekedés 800 millió embert emelt ki a szegénységből, de egyenetlen fejlődéshez is vezetett. 2012-höz képest 60 millióval kevesebb ember él szegénységben, a szegények aránya 10,2%-ról kevesebb, mint 4% alá csökkent.
Az országban a szegénység fő okait egészségügyi kiadások és a katasztrofális orvosi kiadások jelentik. A Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság becslése szerint a háztartások elszegényedésének oka 44%-ban a betegségek, a rossz egészségi állapot. E csoportból több mint 7 millió krónikus beteg helyzetén javíthatnak azok a nemzeti programok, amelyek a közösségi szintű háziorvosok megerősítésére, a gyógyszerellátás javítására és a kórházak azon gyakorlatának megszüntetésére irányulnak, amelyben a jövedelmeiket túlárazott gyógyszerek értékesítéséből egészítik ki.

Az elszegényítő egészségügyi kiadásoktól elleni védelem alapvető eleme az ország fenntartható fejlődési céljainak (a szegénység minden formájának megszüntetése és az egészséges élet biztosítása).


Forrás:
Xi Jinping's roadmap for China prioritises health
The Lancet Volume 390, No. 10106, p1928, 28 October 2017 DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32750-2

Megjelenés dátuma: 2017-11-04 10:44:09