HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségügyi kiadások

Csehországban 2018-tól változik a kockázatkiigazítás mechanizmusa a kötelező egészségbiztosítók közötti pénzalapok szétosztásánál

2017 elején a cseh parlament mindkét kamarája jóváhagyta a kockázatkiigazítás mechanizmusának megváltoztatását a pénzalapok kötelező egészségbiztosítók közötti újraelosztásánál. A jelenlegi rendszerben az életkorra, a nemre történik kiigazítás és a legdrágább esetek utólagosan kompenzációra kerülnek.

2018 januárjától kezdődően a kockázatkiigazító mechanizmus a krónikus betegségeket is figyelembe veszi, amelyeket a Gyógyszerköltség-csoportok (PCG) alapján határoznak meg. A rendszert a PCG-k holland használatával modellezték. 25 PCG-t vezettek be, közöttük a cukorbetegség, depresszió, transzplantáció, veseelégtelenség vagy HIV csoportjait. A rendszer lehetővé teszi, hogy a páciensek egynél több PCG-be is bekerüljenek. A drága esetek utólagos kompenzációja megmaradt, de a drága eset meghatározása megváltozott (korábban az átlagos éves költség 15-szerese volt). Az új rendszerben azokat az ügyfeleket definiálják drága ügyfélnek, akiknek éves költsége meghatározott összeggel meghaladja az újraelosztásból származó jövedelmet. Az előre meghatározott összeget évente minisztériumi rendelet definiálja, ez az összeg 2018-ra 206 000 CZK (7 900 EUR). A rendelkezésre álló források 10%-át használják az utólagos kockázatkiigazításhoz.

Ez a lépés a hét meglévő biztosítási alap bevételeinek mérsékelt változását eredményezheti. A kisebb regionális biztosítási alapokra várhatóan nagyobb mértékben, éves bevételük kb. 1,5% -áig lesz hatással. A korlátozott hatás azt bizonyítja, hogy a cseh rendszerben nem volt jelentős kockázat alapján történő szelekció. Ennél fontosabb, hogy a változás a csehországi betegségmenedzsment programok fejlődésének ösztönzését jelentheti. Egyrészt a biztosítóknak nem kell attól tartaniuk, hogy nő a krónikus betegségben szenvedő tagjaik száma, másrészt több információ áll rendelkezésre a krónikus betegségekben szenvedő betegek költségeiről, ami ösztönözheti a költségek optimalizálására vonatkozó megbeszéléseket is.

Forrás: Pavel Hrobon: Changes in the risk-adjustment mechanism starting in 2018. http://www.hspm.org/countries/czechrepublic10122015/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-11-07 12:46:23