HealthOnline cikkek

Ország: Szlovákia

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Szlovákia: változik a sürgősségi ellátás rendszere

Az elkövetkező három évben változik a sürgősségi ellátás Szlovákiában. Az ellátásnak két típusa lesz, az egyik egy rendelő helyiségből áll, a másik típus pedig specializált egységekkel lesz összekötve.

Az első típusból 34 osztályt terveznek, ezek a kerületek székhelyein és a járási székhelyek egy részén lesznek megtalálhatók. A második típushoz 10 osztály tartozik majd, (hat felnőtt és négy gyermek). A második típus nagyobb egységekből áll, ahol az orvosok magasan specializált sürgősségi ellátást nyújtanak. A második típushoz tartozó osztályok részét képezik a trauma centrumok is. A második típus sürgőségi ellátói a nagyobb kórházakban lesznek megtalálhatók Pozsonyban, Nyitrán, Martinban, Besztercebányán, Poprádon és Kassán.

Az első típusnak az egészségbiztosítók havi 27 ezer eurót fizetnek, a második típusnak pedig havi kb. 100 ezer eurót. A hálózaton kívüli sürgősségi osztályok csak az aktuális ellátásért kapnak térítést. A betegek 10 eurót fizetnek az ellátásért a jelenlegi 2 euró helyett. A súlyos egészségi problémákkal küzdő betegek mentesülnek a díjfizetéstől.

Az új részlegek kialakítására EU-s és állami forrásokat használnak.

Forrás:
Emergency departments will change. 16. Aug 2017
https://spectator.sme.sk/c/20627894/emergency-departments-will-change.html?ref=av-center

Megjelenés dátuma: 2017-11-09 11:05:58