HealthOnline cikkek

Ország: Lettország

Témakör: e-egészségügy

Lettország: 2018-tól kötelező lesz az e-recept

Lettországban a jövő évtől kötelező lesz az elektronikus gyógyszerfelírás és az elektronikus betegségigazolás alkalmazása.

A lett kormány döntése alapján 2018. január 1-től kötelező lesz az elektronikus recept és az elektronikus betegségigazolás alkalmazása az egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszertárak számára. Emellett az egészségügyi szolgáltatókat arra is ösztönzik, hogy szerződést kössenek az Országos Egészségügyi Szolgálattal az elektronikus betegrekordok meglévő e-egészségügyi rendszeren belüli használatáról. Ez növelni fogja az egészségügyi adatok és receptek elektronikus forgalmát.

Az e-Health (e-egészségügy) portál az e-egészségügyi rendszer központi eleme, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megtekintsék alapvető egészségügyi adataikat, aktuálisan felírt gyógyszereiket, valamint a betegségigazolásaikat (ill. a betegségben eltöltött napjaikat). Az orvosok számára lehetőséget nyújt betegeik egészségügyi adatainak áttekintésére, valamint elektronikus receptek és betegségigazolások készítésére, a gyógyszerészek pedig hozzáférhetnek a betegek számára felírt gyógyszerekhez, és jelezhetik az adott gyógyszer saját patikájukban való elérhetőségi státuszát.

Forrás: Behmane, D.: E-prescriptions will become mandatory in 2018. The Health Systems and Policy Monitor, 2017. október 24. http://www.hspm.org/countries/latvia08052014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2017-12-01 09:50:36